Afbeelding

Raadslid Yilmaz opnieuw beëdigd

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Bij de installatie van de gemeenteraad stemde de burgemeester van Bergen op Zoom, Frank Petter, ermee in dat raadslid Alperen Yilmaz (GBWP) de eed aflegde met de woorden ‘Zo waarlijk helpe mij Allah almachtig’. Achteraf bleek dat dit niet rechtsgeldig was.

De burgemeester deed dat vanuit de gedachte dat ‘Allah’ de vertaling van het woord ‘God’ is en het toestaan van het gebruik daarvan een uiting van respect is voor andere godsdiensten. Hij bleef daarmee redelijk dicht bij artikel 1 van de ‘Wet vorm van de eed’ uit 1911, zeker als je kijkt naar de laatste regel van dat artikel. Ook in de gemeente Tilburg legde een raadslid de eed op deze manier af.

Na overleg met de provincie werd duidelijk dat de beëdiging op deze manier ongeldig is en dat dit in de toekomst problemen op kan leveren met de geldigheid van zijn uitgebrachte stem. In overleg met het raadslid wordt hij in de raadsvergadering van 21 april opnieuw beëdigd.

De burgemeester heeft hierover contact gehad met de commissaris van de Koning omdat er aan haar vragen gesteld zijn over de beëdiging.

Overigens kaart de burgemeester deze kwestie wel aan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters omdat hij de overtuiging heeft dat het afleggen van een eed op Allah mogelijk moet zijn. Vooral ook omdat bijvoorbeeld politiemensen en militairen wel de keuze hebben om in hun eed Allah aan te roepen.