Afbeelding

Wedstrijd om mooiste foto Brabantse Wal

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Markiezenhof organiseert voor de derde keer een fotowedstrijd tijdens de expositieserie met werken uit Rijksmuseum. De beste inzendingen worden getoond in de Tuinzaal van het Markiezenhof tijdens de expositie ‘Hoge Luchten’.

De Brabantse Wal is volgens de organisatoren dé plek voor verre stadsgezichten en daarom uitermate geschikt voor deze fotowedstrijd. Met als thema lucht daagt het museum professionele- en amateurfotografenuit om de fraaiste foto te maken in deze regio. Zowel van stadsgezichten als van fraaie luchten. De fotowedstrijd is gekoppeld aan de reizende tentoonstelling Hoge Luchten met werken uit het Rijksmuseum. Hoge Luchten is de derde in een reeks van vier. In 2019 en 2020/2021 vonden respectievelijk Lage Landen en Koele Wateren plaats. In 2023 heeft het stadspaleis de primeur door de laatste in de reeks ‘Hete Vuren’ te openen. 

Het stadspaleis Markiezenhof is één van de vijf musea in Nederland waar de expositie te zien is. Een selectie kunstwerken uit het Rijksmuseum vormt de basis. Per deelnemend museum wordt de collectie aangevuld met kunst uit de streek. In Hoge Luchten zijn 39 kunstwerken van het Rijks uit de 17de tot en met de 20ste eeuw te zien met als thema stadsgezichten. Bij lucht gaat de eerste gedachte uit naar wolkenformaties of een strakke blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Vrijheid is dan ook het subthema. Immers, het gezegde luidt: Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van Nicolaas Baur in het campagnebeeld is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar geleden heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. Uiteraard zijn op de tentoonstelling prachtige vergezichten met indrukwekkende wolkenluchten te zien, van bekende schilders als Jan van Goyen, Jacob Maris, Cornelis Springer en GeorgeBreitner. Het stadspaleis zelf vult de collectie aan met eigen werken uit de regio, waaronder schilderijen van Willem van Dort Sr. en Adrianus Disco.

Tijdens de vorige twee exposities, Lage Landen (2019) en Koele Wateren (2020/2021)organiseerde het stadspaleis al eerder fotowedstrijden. Het museum betrok op deze manier mensen uit de regio erbij. De Lage Landen wedstrijd leverde meer dan 500 unieke foto’s op, waarvan er 38 uiteindelijk werden getoond op de schermen tussen de werken uit het Rijksmuseum in het stadspaleis.
Deelnemen aan de wedstrijd kan per mail: markiezenhof@bergenopzoom.nl