Afbeelding
Foto: Marjanne Havelaar

Jep en Bram hebben hard gewerkt aan hun insectenhotel. "Het was nog niet af, dus we hebben afgelopen weekend nog doorgewerkt. Nu is het wel helemaal klaar."

De twee leerlingen kozen, anders dan hun klasgenoten, voor een insectenhotel dat zoveel mogelijk aansluit bij de natuurlijke omgeving van de beestjes. "Na de stormen in februari zijn we naar de gemeente gestapt om te vragen of we een stuk boomstam konden krijgen voor ons project. Dat kon en dat stuk hout is de basis van ons hotel."

Het was een enorme klus om het stuk boom uit te hollen. "We hebben gaten geboord met de boormachine en met beitels de tussenliggende stukken weggehaald", legt Bram uit. Daarna bouwde het tweetal een box van triplex die precies in de uitholling past. Bovenin zitten gaten waar de bijen keurig doorheen passen. "Op de rand hebben we mos en andere natuurlijke materialen vastgemaakt. Als er dan andere insecten komen, hebben die daar hun plek en blijft het hotel beschikbaar voor de bijen." De jongens hebben op advies van hun leraar nog twee boxen gebouwd. "Kijk, deze is voor vlinders. We hebben er een grote opening in gemaakt zodat de vlinders er doorheen kunnen. Binnenin hebben we twee stokjes gemonteerd, waar de vlinders op kunnen zitten", vertelt Jep. Ze hebben gekozen om geen zoetigheid in de boxen aan te brengen om insecten te lokken. "Het project is bedoeld om de natuur te helpen, dus moet het zo natuurlijk mogelijk."