Bijzonder orgelconcert
Gertrudiskerk

BERGEN OP ZOOM - Na een lange periode van weinig concertactiviteiten van de Gertrudis Cultuurstichting is op zaterdag 23 april het eerste concert van hopelijk weer een regelmaat in het concertaanbod. 


Dat wordt gevierd met een drankje en een hapje na afloop voor alle concertbezoekers én voor de Vrienden van het Ibach-orgel is de toegang vrij!


Vier orgels

Tijdens het concert worden de vier orgels in de kerk door Janno den Engelsman bespeeld en bijzondere medewerking wordt verleend door de dwarsfluitiste Bianca Jonkers. Spel op het Ibach-orgel opent het programma met muziek uit de 18e eeuw van J.S. Bach, uit de 19e eeuw van Gustav Merkel en uit de 20e en 21e eeuw van Gordon Young en van de Middelburgse organist/componist Margaretha Christina de Jong. Het concert wordt vervolgd op de drie orgels in het koor. Het Delhaye-orgel (+ 1720), het Rogier-orgel (1857) en het Klop-kistorgel (1987) worden bespeeld. De dwarsfluitiste Bianca Jonkers wordt begeleid in een “Romanze” van Max Reger (1873-1916) en in werken van J.S. Bach en van zijn zoon Johann Christoph Friedrich (1732-1795). Er is voorts muziek uit de 20e eeuw voor orgel en fluit van Ferrer Ferran, André Waignein en Jacob de Haan.

Janno den Engelsman is de organist-titularis van de Gertrudiskerk en studeerde behalve orgel ook klavecimbel, kerkmuziek en beiaard. Hij is stadsbeiaardier van Zierikzee, Bergen op Zoom en Middelburg, en -samen met Tony Raats- beiaardier van Halsteren. Behalve als uitvoerend musicus is hij een veelgevraagd orgelleraar.


Start eerste orgelconcert


Bianca Jonkers studeerde aan het conservatorium van Rotterdam (Codarts) tot 2006 klassiek dwarsfluit bij Jo Hage en vervolgens Schoolmuziek. Ze speelt tal van stijlen in verschillende ensembles en treedt op als solist. Daarnaast heeft ze een lespraktijk waar ze veel voldoening uit haalt.


Aanvang 

Het concert begint om 16.00 uur. Voor de Vrienden van het Ibach-orgel is deze keer de toegang dus vrij. De gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.[n]