Met welke zet krijgt wit definitief voordeel
Met welke zet krijgt wit definitief voordeel Foto: René Punt

Start BSV jeugdschaken 3e periode

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Inmiddels is de 3e periode bij de jeugd van BSV gestart. En uiteraard zullen we daarvan verslag doen.

Koningsgroep

Casper Room en Tano van Schilt zijn goed begonnen. Beiden scoorden 2 uit 2 in de eerste twee partijen. Daardoor is Casper Room goed op weg om Dion Winterberg af te lossen als jeugdkampioen. Jules van Raaij en Dion Winterberg delen de 3e en 4e plaats met 1 uit 2. Zoals het er nu uitziet is voor Casper Tano normaal gesproken als enige concurrent over gebleven. Jules van Raaij, net gepromoveerd uit de Torengroep miste de winst tegen Casper Room en liep vervolgens tegen een doorbraak aan. Maar tegen Dion Winterberg wilt Jules wel te winnen. Het zal spannend blijven in deze groep

Torengroep

Na pas één wedstrijd delen Martin Schoones en Tristan Huibregtse met 1 uit 1. Ook in deze groep zal het spannend worden, omdat de verwachting is dat ook Raoul Eestermans zich zal gaan mengen om de bovenste plaatsen.

Pionnengroep

Ook hier zijn pas één of twee partijen per speler gespeeld. Bovenaan staan nu Willem de Groot en Selva Manuroglu met 1 uit 1. Deze groep bestaat in tegenstelling tot de andere groepen uit 8 spelers

Damegroep

In de Damegroep die ik in het verleden abusievelijk meisjesgroep noemde staat Selma Manuroglu bovenaan. Uw correspondent ging ervan uit dat de groep genoemd was naar de meisjes die erin spelen, maar de jeugdleider gaf aan dat de Damegroep was genoemd naar de Dame in het schaakspel!

KO-toernooi

De afgelopen week zijn er geen partijen voor het KO-kampioenschap gespeeld. Niets te melden dus.

Schaakpuzzels

Het probleem van vorige week had de volgende stand. Wit: Kg3 en pi: a4 en h4. Zwart: Ke4 en pi: a5 en b7. De vraag was: hoe wint wit. Dat is best lastig. Als wit zijn pion naar voren schuift kan die onderschept worden door de zwarte koning en die is dan ook nog op tijd om de andere witte pion af te stoppen. De enige zet van wit die wint is dan 1. Kg4 waardoor de zwarte koning niet bij de witte pion kan komen. Als de zwarte koning dan probeert via 1. …. Ke5 om er toch bij te komen, speelt wit 2. Kg5 en blijft de zwarte koning afstoppen. Ook als zwart probeert via b5 zelf ook een pion te laten promoveren, lukt dat niet. Het is leerzaam om dat allemaal eens uit te proberen.

In het nieuwe probleem is er sprake van een dubbele aanval zoals die bij de jeugd wordt geleerd in Stap 2. Aan u de taak om de eerste zet van wit te vinden waardoor wit definitief in het voordeel komt.