Afbeelding
Foto: VVV Brabantse Wal

Open Monumenten dagen blijven behouden voor Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Goed nieuws voor de liefhebbers van monumenten. Ook dit jaar bestaat weer de mogelijkheid om er enkele te bezoeken tijdens de Open Monumenten Dag. Een groep vrijwilligers is druk bezig met de voorbereidingen, maar meer hulp is welkom.

In de zomer van 2021 maakte de gemeente Bergen op Zoom bekend dat door de grote bezuinigingen die de stad in moest voeren ook de jaarlijkse Open Monumenten Dag(OMD) niet langer door de gemeente gefinancierd en georganiseerd kon worden. Ondanks de gloriedagen die ook wel bekend stonden als Kunsten in de Monumenten met hoge bezoekersaantallen, zou het doek gevallen zijn als het aan de gemeente had gelegen.  Gelukkig waren er een aantal enthousiaste vrijwilligers die al jaren meededen, die opstonden en in 2021 een beperkte OMD hebben verzorgd samen met de organisatie van Popmonument.

Nu in 2022, heeft zich een echt comité gevormd dat ook weer samen met Popmonument, de organisatie op zich gaat nemen. De leden van het comité zijn vrijwilligers van Stadsgidsen-Bergen Op Zoom, Stichting In den Scherminckel en Heemkundekring Halcherth en een onafhankelijke coördinator.

Het comité heeft er zin en laat via dit persbericht weten dat het aanmelden om mee te doen aan OMD 2022 kan plaatsvinden. Meedoen kan op verschillende manieren, maar belangrijk is wel om te weten dat een link met het jaarlijkse thema zeer op prijs wordt gesteld.  Het landelijk thema, dat is ingevoerd door de landelijke organisatie de Vriendenloterij is duurzaamheid. “Bij duurzaamheid en monumenten moet u naast het feit dat monumenten al duurzaam zijn als je puur naar het monument kijkt in hun relatie tot hun ouderdom maar ook dat je monumenten kunt isoleren met behoud van de monumentale waarden wat weer leidt tot energiebesparing. Andere ideeën zijn dat eeuwenoude monumenten in het zonnetje worden gezet, maar ook monumenten met een ambachtelijke aandrijving zoals molens maar ook gewoon oude ambachten en  monumenten die de elementen van de natuur al eeuwenlang trotseren zoals vestingwerken, stadspoorten, waterlinies en oude begraafplaatsen”, aldus het comité. 

Wil u mee doen of heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met Stephan Asselbergs, email: openmonumentendagboz@gmail.com,  tel. 06-50562029.