Leden van de Friese club.
Leden van de Friese club. Foto: Tjitske Stroop

Friese club in Brabant

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Het begon zo’n zes jaar geleden, dat Tjitske Stroop-Jasper bij de glasbak in gesprek raakte met een man, die aan haar spraak hoorde, dat ze uit Friesland kwam. Hij ook, en voordat ze het wisten, stonden ze gezellig in het Fries te praten. Het idee van een club kwam toen bij Tjitske op. Op 7 mei is er weer een bijeenkomst. 

Onlangs, na een familiebezoek in Friesland, realiseerde zij, dat ze eigenlijk alleen nog maar Fries spreekt met haar zus, en dat dat eigenlijk ontzettend jammer is. De Friese taal is zo rijk, de poëzie en proza zó prachtig, dat het idee van toen weer naar voren kwam.

De eerste bijeenkomst in Bergen op Zoom was een succes. De tweede bijeenkomst staat gepland op zaterdag 7 mei in Bergen op Zoom. “Later zoeken we het verder weg. We zijn nu met z’n drieën, het plan is om met elkaar te gaan wandelen, fietsen en musea te bezoeken (en andere culturele uitjes te plannen).”
De bijeenkomsten zijn één keer in de maand, zes weken. “Voorwaarde is wel, dat u in Friesland geboren bent, of hebt gewoond, Fries spreekt, of verstaat”, aldus Tjitske.
Voor meer informatie: Tjitske Stroop- Jasper, tjitskenynke@home.nl.