Lenny Roels.
Lenny Roels.

Uitvaartverzorging is
een dienstbaar vak

BERGEN OP ZOOM - "Voor mij is een uitvaart geslaagd als alles naar wens verlopen is. Dat klinkt cliché, maar het gaat om de onderliggende gedachte. Ik moet ontdekken wat die wens precies inhoudt en dat realiseren." Lenny Roels zegt dit in de ontvangstruimte van haar eerste eigen vestiging als uitvaartverzorger. Om ons heen wordt nog volop geboord en getimmerd.


Uitvaartzorg Lenny bestaat al 6,5 jaar. Tot nu toe maakte Lenny gebruik van ruimtes bij andere uitvaartverzorgers, maar ze vindt het nu tijd voor een eigen gebouw, waar ze haar eigen visie op haar werk beter tot zijn recht kan laten komen.
"Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn bij het hele proces, vanaf dat ik hoor van het overlijden, totdat de hele uitvaart achter de rug is." Voor haar kan alles en hoeft er niets rond een uitvaart.
"Ik wil niet sturend bezig zijn. De nabestaanden moeten zelf beslissen hoe ze het willen hebben en wat ze absoluut niet willen. Ik laat zien wat de mogelijkheden zijn. Ook als familieleden het in het begin niet met elkaar eens zijn, lukt het altijd om een uitvaart te organiseren waar iedereen met een positief gevoel op terugkijkt."


Witte rouwauto
Lenny trekt een vies gezicht als we het hebben over koffie en cake. "Daar ben ik geen voorstander van."
Wat bij haar bedrijf ook anders is, is dat ze een witte rouwauto gebruikt.
Die rijdt in het nieuwe pand naar binnen om de overledenen te halen of te brengen. Ook kunnen nabestaanden kiezen voor een lijkwade in plaats van een kist. "Dat mag, maar wordt nog niet vaak toegepast. Ik merk gelukkig dat steeds meer mensen weten van deze mogelijkheid en die ook willen gebruiken." Ondanks het intensieve contact met de nabestaanden houdt ze zich zoveel mogelijk op de achtergrond, vooral tijdens het eigenlijke afscheid.
"Een goede uitvaartverzorger zie of hoor je niet."


Zaterdag 7 mei
open huis


Het nieuwe gebouw, Veilingdreef 35, Bergen op Zoom, werd op 3 mei officieel geopend in aanwezigheid van een groep genodigden.
Op 7 mei is er open huis voor belangstellenden.
"Die kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur bij ons binnen kijken zonder verdriet."[n]