Natte natuurparel Noordpolder van Ossendrecht.
Natte natuurparel Noordpolder van Ossendrecht. Foto: Fred Severin

Door de Noordpolder en over de steilrand van de Brabantse Wal

HOOGERHEIDE - De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. De Brabantse Wal bij Ossendrecht en de Noordpolder aan de voet daarvan behoren tot het Grenspark Kalmthoutse Heide. Op zondag 22 mei gaat de excursie naar dit interessante gebied.


De Noordpolder van Ossendrecht is enkele jaren geleden omgevormd tot een natte natuurparel. Deze polder, aan de voet van de Brabantse Wal, is voor een groot deel eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten, die er in samenwerking met Waterschap de Brabantse Delta, alles aan doet de natuurwaarden in het gebied te vergroten. Er zijn verscheidene beheersmaatregelen genomen om het kwelwater, dat uit de Brabantse Wal in de polder terecht komt, langer vast te houden. Allerlei vogels ontdekken dit gebied, waaronder zeldzame soorten als de waterral, porseleinhoen en kleinst waterhoen. Schuwe vogels die we waarschijnlijk niet gaan zien. Er groeien veel plantensoorten, die van een natte bodem houden, zoals het moeraskartelblad. De overgang van hoge zandgrond naar lage kleipolder is op zich al opmerkelijk.

De excursie gaat door de Noordpolder en over de steilrand van de Brabantse Wal. De wandeling start op 22 mei om 10.00 uur aan de Onderstal, t.h.v. perceel 32 in Hoogerheide. De wandeling duurt 2,5 uur. Deelname is gratis. Tip: stevig schoeisel en verrekijker.[n]