Koos Moerenhout en Alex Zulle tonen de leiderstrui uit de Vuelta
Koos Moerenhout en Alex Zulle tonen de leiderstrui uit de Vuelta Foto: KMC

Alex Zülle komt oude bekenden Michael Boogerd en Koos Moerenhout tegen op KMC

STEENBERGEN - Zaterdag 21 mei zal rond half 10 het vertrek plaats vinden van Koos Moerenhout voor de 10e KMC. Voor die tijd zullen drie oud wielerprofs, meer dan waarschijnlijk, in een uitgebreid gesprek waardevolle herinneringen uitwisselen op de markt in Steenbergen. Alex Zülle komt het weekend van de KMC over vanuit Zwitserland om zijn Steenbergse familieleden te bezoeken en zal op zaterdag deelnemen aan de KMC. Michael Boogerd is op de decennium-editie van de KMC aanwezig op uitnodiging van Databyte Steenbergen om een groep genodigden van het bedrijf te begeleiden.


In 1996 won Michael de zesde etappe van de Tour de France in Aix-les-Bains door in de stromende regen in de laatste kilometers met Melchor Mauri te ontsnappen aan het peloton. In 2002 won hij de zestiende etappe van de Tour de France die doorging als de Koninginnenrit met de Galibier, Télégraphe, Madeleine en de finish op La Plagne. Koos en Michael zijn beiden tweevoudig Nederlands Kampioen bij de profs. Alex en Michael hebben dan weer gemeen dat ze beiden winnaar zijn van Parijs-Nice.


Ronderenner

Alex Zülle werd beroepswielrenner in 1991. De Zwitser was een goed klimmer en vooral een buitengewoon goed tijdrijder. In deze discipline werd hij in 1996 wereldkampioen. Een goed wiel om te kiezen bij tegenwind op de Philipsdam of Oesterdam dus. Zülle behoorde vanaf het midden van de jaren 90 tot de beste ronderenners. Dit leidde in 1995 tot een tweede plaats in de Ronde van Frankrijk en in 1996 en 1997 tot eindzeges in de Ronde van Spanje. In 1999 behaalde Alex, na een overstap naar Banesto, opnieuw een tweede plaats in de Ronde van Frankrijk 1999 achter (aanvankelijk) Lance Armstrong. Ook vele Spaanse etappe koersen schreef hij op zijn naam. In zijn nadagen wist Alex ook zijn thuiswedstrijd, de Ronde van Zwitserland(2002) te winnen. In 2004 zette hij een punt achter zijn carrière.


Nog meer wereldkampioenen

Op zaterdag 21 mei zullen en nog meer wereldkampioenen en oud profrenners aan het vertrek staan in Steenbergen. Guus Bierings, Bart van Est en Jan van Houwelingen versloegen op de wereldkampioenschappen van 1978 de Sovjet-Unie en Zwitserland op de ploegentijdrit voor amateurs, over 98,2 km, onder leiding van bondscoach Rini Wagtmans, met meer dan een minuut. Ook oud prof Adrie van Houwelingen(broer van Jan) is aanwezig. Zijn meest gedenkwaardige overwinning haalde hij tijdens de Ronde van Frankrijk 1982. Hij was 17 jaar lang ploegleider bij Rabobank tot en met 2012. Inmiddels is hij ploegleider van de Continentale wielerploeg Metec-TKH. Hij stond twee maal aan de start van de Giro, vier maal van de Tour de France en had een eenmalig optreden in de Vuelta. Aad van den Hoek was beroepsrenner tussen 1974 en 1983 en haalde vele aanprekende overwinningen . In 1976 werd Van den Hoek laatste in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk en trad zo toe tot het gezelschap van Dragers van de Rode Lantaarn. Cees Bal maakt het illuster gezelschap compleet. De grootste overwinning op zijn palmares is de Ronde van Vlaanderen van 1974. In dat jaar versloeg hij Eddy Merckx, die derde eindigde. Een prestatie om trots op te zijn. Cees bracht zowel de Giro, de Tour de Frans als de Vuelta tot een goed eind, nu de 10e KMC nog.[n]