Wat is de beste zet voor wit?
Wat is de beste zet voor wit? Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

BSV B is kampioen in avondcompetitie

BERGEN OP ZOO0M - In de avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond is BSV B afgelopen donderdag kampioen geworden.


BSV A eindigde op de zesde plaats.
In de strijd om het clubkampioenschap is de voorlaatste ronde gespeeld; Berend Ruben gaat nog steeds ruim aan kop.


Avondcompetitie
Een paar weken geleden speelde BSV B in de voorlaatste ronde van de Avondcompetitie 2-2 tegen SG KiNG D uit Tilburg. In de laatste ronde verpletterden de Bergse schakers hun Zundertse titelconcurrent Raadsheer B met 4-0. Hierdoor werd BSV B met ruime voorsprong kampioen in klasse 2A van de Noord-Brabantse Avondcompetitie.
In klasse 1A was BSV A minder fortuinlijk. Na een knap 2-2 gelijkspel tegen het Tilburgse De Stukkenjagers B in de voorlaatste ronde, ging het team in de laatste ronde hard onderuit door met 0-4 te verliezen van het Roosendaalse RSG A. Hierdoor eindigde BSV A op de zesde plaats.
olgend seizoen zullen beide BSV-teams spelen in de eerste klasse van de Avondcompetitie.


Interne competitie
In de strijd om het clubkampioenschap van BSV is Berend Ruben één ronde voor het einde al vrijwel zeker van het clubkampioenschap, doordat zijn voorsprong op naaste concurrent Bas van de Putte onoverbrugbaar lijkt.


Agenda
De laatste ronde van het clubkampioenschap wordt gespeeld op vrijdag 27 mei.
Een week eerder, op vrijdag 20 mei, speelt BSV de eerste avond van het interne Rapidkampioenschap.
Er zullen deze avond 5 partijen worden gespeeld, met iedere partij 20 minuten bedenktijd per speler. De tweede (tevens laatste) ronde wordt gespeeld op vrijdag 10 juni. De schaakactiviteit van 3 juni moet nog worden bepaald; op 17 juni wordt gestreden om het interne snelschaak-kampioenschap.
Zaterdag 21 mei spelen beide zaterdagteams een thuiswedstrijd; op zaterdag 11 juni speelt BSV 1 nog een uitwedstrijd.


Schaakpuzzel
De vorige schaakpuzzel in De Bode was:
Wit: Ke1, Dd3, Tg1, Lb2, Pg5 en pi: a2, b5, f2 en h3. Zwart Kh8, Dd7, Tc8, Lf4 en pi: a5, b6, d4, e5, h7 en h5. De zwarte koning staat wel vast in een hoek, maar het is toch lastig te zien hoe wit kan winnen.
De oplossing:
wit maakt gebruik van de overbelaste zwarte dame en speelt 1. Lxd4 exd4 2. Dxd4+ Dxd4 3. Pf7 schaakmat. Ook na andere zwarte zetten blijft wit in het voordeel. In de nieuwe schaakpuzzel, zie diagram, kan wit de zwarte dame in problemen brengen.
Wat is de beste zet voor wit?[n]