TROOSTERES VAN DE BEDROEFDEN
TROOSTERES VAN DE BEDROEFDEN Foto: ONBEKEND

Bedevaart naar Kevelaer mag weer worden gemaakt

ROOSENDAAL - Twee jaar achter elkaar hadden we hem voorbereid, maar twee keer moesten we hem afgelasten, de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer. Maar dit jaar gaan we weer een voorzichtige start maken. Op woensdag 17 augustus gaan we op bedevaart naar Kevelaer. Dit jaar alleen voor één dag, maar misschien volgend jaar ook weer twee dagen, afhankelijk van de belangstelling.


Kevelaer ligt nu net over de grens in Duitsland. Vroeger hoorde het bij Gelderland. Dat is zelfs genoemd naar de plaats Geldern, vlak bij Kevelaer. In 1642 woedden er twee oorlogen: de 80-jarige in Nederland en de 30-jarige in Duitsland. Die liepen op een eind, maar ieder probeerde nog zoveel mogelijk te bezetten. De gewone soldaten waren allemaal Duitse huurlingen, maar de officieren waren Spaans of Nederlands. Om de Spaanse troepen te motiveren, kregen zij een prentje mee van Onze Lieve Vrouw van Luxemburg. Desondanks werden zij verslagen en om aan eten te komen, boden zij de prentjes te koop aan. In die tijd woonde in Geldern de marskramer Hendrik Busman. Die trok rond met koopwaar in het gebied tussen Kleef en Geldern en kwam daarbij over de heide. Bij het hagelkruis daar stopte hij altijd even om te bidden. Tot driemaal toe hoorde hij een vrouwenstem: “Ghij sult mij hier een kapelleken bouwen”. Na overleg met de pastoor werd een simpele “Bildstock” gemaakt: een paal met daarop een soort kastje. Geld voor een beeldje was er niet: Mechteld, de vrouw van Hendrik, kocht een prentje van een officier en dat werd opgeplakt in het “kapelletje”. Het nieuws verspreidde zich al snel en trok vele bedevaartgangers aan uit de hele omgeving, en er werd gewag gemaakt van genezingen. Na een proces bij de bisschop van Roermond werden erkend als wonderbaarlijk. De Bildstock werd vervangen door een zeshoekig kapelletje naar voorbeeld van  Scherpenheuvel in België, en het gehucht Kevelaer groeide uit tot een bedevaartstadje. Maar nog steeds is er het oude, opgeplakte prentje, dat diverse grote oorlogen overleefd heeft.

Sinds 1904 is er een bedevaart vanuit Roosendaal en omgeving naar Kevelaer, eerst per trein, later per bus. Ook in 2022 kunt u weer mee. Programma: ophalen op diverse opstapplaatsen, pauze in Malden, plechtige viering in Kevelaer, vrije tijd, kruisweg en eindlof, terugreis.  Aanmelden kan bij: C. van den Eijnden, T. 06-40492469 ceijnden@gmail.com; J. Goorden, T. 06-23422801;  A.W.J. Rens, T. 0165-544794 adenriet@home.nl[n]