Koningschieten bij het gilde op Hemelvaartsdag

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse handboogschuttersgilde Sint Sebastiaan is op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, terug op het Ravelijn voor het Koningschieten, van oudsher een van de belangrijkste gebeurtenissen binnen een Gilde.

De huidige Koning, Toon van Kaam, door alle coronaperikelen nog steeds ad interim, zal die dag zijn titel moeten verdedigen tegenover de andere gildebroeders. De nieuwe Koning mag dan weer de komende 3 jaar die voorname titel dragen. Hij zal, als het Gilde naar buiten treedt, onmiddellijk te herkennen zijn aan de Koningsbreuk, een kazuifel waarop alle zilveren schilden, geschonken door de uittredende Koningen, bevestigd zijn.

Om 12:00 uur is het “vrijen” van de schietboom: het vrijmaken van al het kwaad, door in processie 3x rond de schietboom te gaan. Hierna zal de oud-Koning zich ontdoen van het Koningszilver en gaan Burgemeester, en Overdeken van het Gilde, Petter, Gildeheer Verbeek en natuurlijk de bijna oud-Koning het eerste schot lossen op de houten vogel. Daarna gaan de Gildebroeders en Gildezuster de strijd met elkaar aan om deze hoogste eer binnen het Gilde.

Rond de klok van 16:00 uur hoopt het Gilde de nieuwe Koning(in) te kunnen installeren. Een, zeker met het Ravelijn als decor, fascinerend en boeiend schouwspel dat u eigenlijk niet mag missen. Neem plaats op het gezellige terras, en met de consumptiebonnen kunt u er voor zorgen dat u ook in dat opzicht een hemelse dag heeft. En kijk ook eens op de website:
www.stsebastiaanboz.nl.[n]