Afbeelding
Foto: lucienne de brabander

“Eer en Glorie” uitgebracht

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op dinsdag 17 mei werden, tijdens de bekende noveen kerkdienst in de Antonius van Paduakerk, de eerste exemplaren van het boek Eer en Glorie overhandigd aan de voorzitter van het kerkbestuur Rene Ooms,  de voorgangers van deze viering de pastores De Kort en Akkermans en een vertegenwoordiger van de Maarten Brosusstichting ( Cees van Weesenbeeck). Voor de schrijver Piet van de Watering een bijzonder moment, daar zijn boek nu fysiek gedrukt is en ‘vers van de pers’ is gekomen. Voor Lepelstraat een fraai stuk geschiedenis dat daarmee is vastgelegd.

Lepelstraat, van oudsher een eenvoudig dorp, is nog steeds rijk aan tradities, religie en monumenten. De huidige kerk, een voormalige basiliek die de schuurkerken verving, staat centraal in het boek ‘Eer & Glorie’. Wat dit boek vooral uniek maakt is de aanleiding, het onderzoeksmateriaal en de uitwerking. 

Het idee ontstond bij de herdenking 75 jaar Bevrijding. Daar kwam bijzonder materiaal boven rondom Lepelstraat en Piet werd als schrijver getriggerd door een luchtfoto van voor de oorlog, waar de Antonius van Padua kerk, een ontwerp van architect Cees van Genk, nog in volle glorie op staat. Volle glorie staat dan voor de kerk naar het oude ontwerp als basiliek en met de 60 meter hoge toren. 

Piet ging samen met Betsy de Kock spitten in het verleden en vond de originele tekeningen, het bestek, oude foto’s van de kerk van toen, de kerk na het opblazen van de toren en van de restauratie. De missie was compleet. Hij ging met het schrijven van dit boek de kerk in haar eer en glorie laten herleven.