winnaars clubkampioenschappen
winnaars clubkampioenschappen Foto: Kees de Jongh

Clubkampioenschappen hondenverenigingKC Scheldezoom

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 22 mei jl. organiseerde hondenvereniging KC Scheldezoom de clubkampioenschappen gehoorzaamheid. In maar liefst 5 categorieën streden de honden met hun eigenaren om de hoogst haalbare ereplaats. De clubkampioenschappen werden gehouden op het terrein van de hondenvereniging aan de Ruytershoveweg te Bergen op Zoom.

Het was fijn dat de clubkampioenschappen dit jaar georganiseerd konden worden. Blije maar enigszins gespannen hondeneigenaren arriveerden al vroeg in de ochtend met hun viervoeters op de club. Het team van instructeurs hadden de ringen al uitgezet en de benodigde attributen klaargelegd. Vrijwillige medewerkers van het clubhuis zorgden voor de broodnodige koffie en iets lekkers voor bij de koffie. Het weer was mooi zonnig en niet te warm voor de honden. Op de clubkampioenschappen strijden de hondeneigenaren om een podiumplaats door een reeks oefeningen te laten zien welke door de keurmeester beoordeeld worden. De hondeneigenaren worden tijdens de wedstrijd begeleid door de ringhulp.  

Tijdens de cursussen gehoorzaamheid worden de honden beloond voor gewenst gedrag en zijn de hondeneigenaren in staat om de honden bijvoorbeeld te laten volgen, zitten en blijven. De honden zijn uiteenlopend van ras en leeftijd. De kleinste deelnemer was een Chihuahua en de jongste hond was nog geen jaar oud. Vaak zie je honden van grotere rassen oververtegenwoordigd bij cursussen gehoorzaamheid. Dit lijkt logisch omdat het van groot belang is dat grotere honden goed gesocialiseerd en gehoorzaam zijn. Toch bepleiten de instructeurs van KC Scheldezoom dat ook kleinere honden goed en gehoorzaam worden opgevoed.

Alle honden zijn voor de wedstrijd ingedeeld in de categorie gehoorzaamheid waarop getraind wordt. Het niveau ligt ver uit elkaar. Bij het niveau gehoorzaamheid basis scoren de honden bijvoorbeeld al bij één van de oefeningen het maximaal aantal punten als ze 2 minuten blijven zitten met het baasje in de buurt. Bij de categorie OB2 staan de baasjes 4 minuten verdekt opgesteld terwijl de honden netjes op een rij geduldig blijven liggen totdat de baasjes weer terugkomen en het commando vrij geven voor het maximaal te behalen punten. Naast de clubkampioenschappen kunnen de leden van de hondenvereniging vanaf categorie OBB (gehoorzaamheid voor gevorderden) ook deelnemen aan landelijke FCI Obedience wedstrijden.  

Het allerbelangrijkste is echter het plezier dat beleefd wordt aan de hondensport. Alle leden gunnen elkaar de overwinning. Hier en daar worden er bemoedigende woorden gesproken als er een hondeneigenaar een beetje teleurgesteld is in het behaalde resultaat. De honden zijn tijdens de wedstrijd soms sneller afgeleid door een andere hond of geur op het veld. Blijdschap overheerste bij de winnaars. Hier en daar werd er een traantje van geluk weggepinkt. Alle winnaars werden na de wedstrijd gehuldigd met een trofee en een cadeautje van de hoofdsponsor. Al met al een zeer geslaagde dag voor alle aanwezigen.

Uitslag

Niveau Basis: 
1.Karen Brand met Fons
2.Frans Don met Max

Niveau Gevorderden: 
1. Corné Kunst met Storm
2. Pim Sep met Jules

OBB: 
1.  Isabelle Hulsman met Nero
2.  Rita Verschuren met Nola
3.  Arlinde Sep met Lynn

OB1:
1.  Arlinde Sep met Lady
2. Mieke Linders met Chido

OB2:
1. Angelique van het Hoofd met Xyra
2. Kees de Jongh met Nelson