Afbeelding
Foto: Christian Keijsers

Lokaal Preventie Akkoord ondertekend

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op de avond van Samen in de Regio die de Maatschappelijke Beursvloer heet, tekende maar liefst vijfentwintig partijen het Lokaal Preventie Akkoord. De Gemeente Bergen op Zoom wil deze partijen met elkaar verbinden om zo de aandacht voor mentale en fysieke gezondheid van inwoners te versterken.  

Diederik Gommers daagde in oktober 2021 bedrijven en organisaties uit om bewust aandacht te hebben voor preventie. Gemeente Bergen op Zoom ging die uitdaging aan! Gezond samenwerken en preventie. Dát is waar het om draait in het Lokaal Preventie Akkoord.
“Een ommezwaai van ziekenzorg naar gezondheidszorg. Ofwel: het stimuleren van gezondheid en minder de focus op ziekte”, vertelt Esther van de Haterd, beleidsadviseur bij de gemeente.
Opvallend is hoe divers deze bijdrage aan de mentale en fysieke gezondheid is. Zeer uiteenlopende bedrijven en organisaties ondertekenden het akkoord. Hun projecten en initiatieven zijn gericht op de medewerkers, bewoners, cliënten, leerlingen of patiënten.
Een middelbare school die leerlingen een cursus reanimeren aanbiedt, een fysiotherapiepraktijk met een speciaal programma voor kinderen met obesitas, coaching op mentaal welzijn op de werkvloer, een cursus gezondheidsvaardigheden en werken met de aanpak van Positieve Gezondheid, etc.
De Gemeente Bergen op Zoom organiseerde de Dag van het Park als passend initiatief bij het Lokaal Preventie Akkoord. Hiermee promoten zij hoe de openbare ruimte een gezonde beweeg- en ontmoetingsplek kan zijn. Ook faciliteerden zij gratis trainingen Positieve Gezondheid. Medewerkers van bijna dertig bedrijven en organisaties namen hieraan deel.
Tijdens deze Maatschappelijke Beursvloer in het Markiezenhof vonden de ondertekenaars en partners van het netwerk elkaar om een specifieke vraag of aanbod rondom hun project of werkzaamheden te delen. En om op zoek te gaan naar nieuwe samenwerkingen. Een van de gasten zei: “Ik ben aangenaam verrast door de opkomst en sfeer. Het voelde heel uitnodigend!”