plantsoen-medium
plantsoen-medium

Gemeente gaat plantsoenen omvormen

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De afdeling groenvoorziening van de gemeente is begonnen met de voorbereidingen voor het omvormen van een deel van de plantsoenen. Doel is om de kwaliteit van het groen op het vereiste niveau te houden.

Het duurt nog even voor het najaar is, maar we starten nu al met de voorbereidingen voor de komende omvormingen van de plantvakken ofwel plantsoenen. Dat meldt de gemeente. Dat is nodig om de kwaliteit van het groen op peil te houden en de periode te halen dat we weer gaan aanplanten. Door klimaatverandering wordt het voorjaar steeds droger en dit is lastig voor nieuwe aanplant. Hoe vroeger men in de winter plant, hoe groter de overlevingskans van de nieuwe aanplant is.

Plantsoenen hebben een bepaalde levensduur. Op een gegeven moment voldoet een plantsoen niet meer aan het door de gemeenteraad vastgestelde kwaliteitsniveau. Dat niveau wordt bepaald door de mate van onkruid die erin groeit, in combinatie met het aantal planten, de zogenaamde dekkingsgraad. Plantsoenen met veel onkruid en een lage dekkingsgraad kosten meer onderhoud dan beschikbaar is. Het behalen van het vastgestelde kwaliteitsniveau is daardoor moeilijker.

Een deel van de plantsoenen vormen we om naar gras. Een deel naar nieuwe beplantingen. In sommige gevallen is een deel van de beplanting goed, zodat we maar een gedeelte hoeven te verwijderen.

Ieder voorjaar houden onze groenbeheerders en voormannen een schouw om te bepalen welke plantsoenen omvorming nodig hebben. Verzoeken die we voor 1 juli hebben ontvangen via de website of de Buiten Beter App nemen we tijdens de schouw ook mee. Hierdoor kunnen we een goede planning maken en zijn we op tijd met het inplanten. Na 1 juli noteren we de verzoeken voor het jaar daarop.

Deze week is gestart met de werkzaamheden in de Pastoor Dekkersstraat in Lepelstraat. Daarna volgen Halsteren en Bergen op Zoom. Tijdens de werkzaamheden houden we uiteraard rekening met de flora en fauna, zeker in het broedseizoen. Wanneer in een plantsoen bewoonde vogelnesten aanwezig zijn, dan slaan we deze nu over om later in het jaar op te pakken.

De voorbereidingswerkzaamheden nemen enkele weken in beslag. In september is de definitieve planning klaar. We maken dan weer bekend welke omvormingen we de komende winter gaan uitvoeren.