Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Oproep voor bodycams voor BOA’s

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De fractie CDA / V-BoZ! maakt zich zorgen over de veiligheid van de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s). Daarom stellen de leden Meino Dam (V-BoZ!) en Jaap van Dam (CDA) aan burgemeester Petter voor om de BOA’s uit te rusten met bodycams.

Voor de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) moet het handhaven op straat in de contacten met burgers veilig zijn. Dat staat volgens de fractie buiten kijf. “Bij de uitoefening van zijn/haar beroep neemt de agressie tegen Boa’s echter toe, terwijl de middelen waarover de Boa’s beschikken beperkt zijn om zich indien nodig te verdedigen. Ook de ondersteuning van collega Boa’s bij een agressief incident zijn beperkt omdat onze gemeente over een te beperkt aantal Boa’s beschikt. Een ruimere bewapening van Boa’s is eerder aan de orde gekomen, maar dit vereist naast veel training ook andere attitudes om agressie te controleren.” De alliantie CDA / V-BoZ! stelt voor om de Boa’s die dat willen, te voorzien van een bodycam tijdens hun werk. “In den lande zijn proeven uitgerold en goed bevallen. De meeste Boa’s die aan de proef deelnamen zeiden zich veiliger te voelen door de camera. Ook zou de camera een de-escalerende werking hebben. Burgers gaan minder snel over de schreef als ze weten dat hun gedrag wordt gefilmd. Daarnaast kunnen de camerabeelden ook gebruikt worden door de Boa’s zelf om ervan te leren. Veilig werken maakt ook effectiever.”  
In dit verband heeft de fractie CDA / V-BoZ! vragen gesteld over de toenemende agressie, over de verantwoordelijkheid van de gemeente om boa’s daartegen te beschermen en de toegevoegde waarde van bodycams.