Afbeelding

Havendagen Tholen in teken van 75 + 2 jaar vrijheid.

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Stichting Tholen Sterk organiseert op zaterdag 11 juni de traditionele havendagen. Het is de bedoeling om twee jaar later dan gepland de speciale editie rond 75 jaar bevrijding te houden. De laatste havendagen vonden plaats in 2018.


Het thema 75 jaar vrijheid blijft gehanteerd en wonderwel ook 99 procent van het geplande programma. Voorzitter William van Leeuwen is trots en dankbaar dat nog steeds iedereen wil en kan meewerken. “We zijn het grootse bevrijdingsevenement binnen de provincie Zeeland en ver daarbuiten. Vrijheid wordt, zover dit al niet was, steeds belangrijker. We mogen blij en trots zijn dat we in Nederland vrij mogen en kunnen leven.”


Tussen 10.00 en 17.00 uur staat er een enorm vol programma op de agenda. Het militaire kampement op de Oesterputten zal bestaat uit méér dan zeventig legervoertuigen, re-enactors en legertenten. Unieke belevenissen ervaar je door het zien van een Amerikaanse M24 tank en een veldhospitaal dat een Britse medische post uitbeeldt. Er is muziek van Orkest Koninklijke Marechaussee en diverse musea houden exposities.


Mijnenveger Hr. Ms. Mahu, RijksVaartuig RV29 en het directieschip RWS1 zijn naast diverse historische sleepboten te bewonderen in de handelshaven. Daarnaast is er een “rondvaart” van circa twintig minuten met het verhaal van schepen in oorlogstijd en een overheerlijk visplein waar u kunt genieten van een overvloed aan vishapjes.
Op de Markt zullen diverse demo’s van Nationale Reserve, Douane, een exercitiepeloton en een doedelzakband te zien zijn terwijl de Koninklijke luchtmacht zorgt voor een Memorial Flight en de Koninklijke Marechaussee en een crashtender te bezoeken zijn. Stap terug in de tijd en bezoek de jaren ‘40 huiskamer, luister naar de muziek van Bill Baker’s Big Band en bekijk enkele unieke voertuigen uit die tijd.


Bezoekers kunnen ook genieten van Politie Mobiel Media Lab, een Airsoftvereniging, brandweerplein, helmduik demonstraties, straattheater, koopjes en gezelligheid met circa 150 kramen, nostalgische kermis met o.a. een reuzenrad, amfibie voertuigen en een optreden en Imca Marina.
Op vrijdag en zaterdag treden tal van bekende artiesten op. Alle leeftijden kunnen een ticket kopen. Grote namen zoals Captain Jack, Thomas Berge, Belle Perez, T-Spoon en Danny de Munk zullen optreden. Tickets zijn te koop via de website: www.tholensterk.nl.