Wit geeft mat in 3 zetten
Wit geeft mat in 3 zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Berend Ruben wint Fischer Random Chess toernooi

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 3 juni speelde BSV een Fischer Random Chess toernooi.

Clubkampioen Berend Ruben toonde zich ook in dit toernooi de sterkste. Bij een normale schaakpartij staat de beginstelling vast. Vanuit wit gezien staat er op de meest links gelegen lijn een toren, daarnaast een paard, dan een loper, de dame, de koning, de tweede loper, het tweede paard en tenslotte de tweede toren (kortweg TPLDKLPT). Doordat de beginstelling altijd dezelfde is, bestaat er een heleboel theorie over manieren om een schaakpartij te beginnen. Daarom bedacht oud-wereldkampioen Bobby Fischer een andere schaakvorm, waarbij de beginstelling niet vaststaat. Later werd deze schaakvorm naar hem genoemd: Fischer Random Chess. Een andere naam is Schaak 960, omdat er op deze manier 960 verschillende beginstellingen mogelijk zijn. Op 3 juni speelden 10 schakers van BSV een Fischer Random Chess toernooi in 4 ronden. In de eerste ronde was de gespeelde stelling PLLDTKTP, in ronde 2 LDTKPLTP, in ronde 3 TKLPTLDP, in de slotronde LLPPDTKT. Kersvers clubkampioen Berend Ruben won het toernooi, met drie winstpartijen en een remise. Pieter-Jan Demmers en Martin de Smit deelden de tweede plaats, met ieder 3 winstpartijen. Rob Hopman-Been eindigde op plaats 4 met 2½ punt, Bas van de Putte werd vijfde met 2 punten. Laurens Quinten en Jules van Raaij deelden de zesde plaats met 1½ punt. Thom Iriks, Wesley Hopmans en Alexander van ‘t Hoff deelden plaats 8, met elk één winstpartij.

Agenda
Op 10 juni speelt BSV de tweede en laatste ronde van het interne Rapidtoernooi. Op zaterdag 11 juni speelt het eerste team de laatste externe wedstrijd van het schaakseizoen. Op 17 juni speelt BSV het interne Snelschaaktoernooi, vanaf 24 juni start de zomercompetitie. Op zaterdag 3 september staat BSV uitgebreid stil bij het 75-jarig bestaan van de vereniging, hierover later meer.

Schaakpuzzel
In de vorige schaakpuzzel was de stand: Wit: Kg1, Tf1, Tf7, Pc3, pionnen a2, b2, d5, e6, g2, g3, h2; zwart: Kg8, Ta8, Th8, Lg7, Pg6, pionnen a6, b7, c5, d6, h6. Wit wint met 1. Txg7+ Kxg7, 2. Tf7+ Kg8, 3. Pe4, dit dreigt 4. Pf6 mat. Zwart kan het mat één zet uitstellen met 3… Th7, dan volgt 4. Pf6+ Kh8 5. Th7 mat. In de nieuwe schaakpuzzel geeft wit mat in 3 zetten.