Leden dialectgenootschap en Cees van Broekhoven met de Zachte G
Leden dialectgenootschap en Cees van Broekhoven met de Zachte G Foto: De Berregse Kamer

‘Zachte-G Prijs' voor Bergs Dialectgenootschap

BERGEN OP ZOOM - Op 23 juni jl. werd voor de vijfde keer de ‘Zachte-G Prijs' uitgereikt. Deze prijs, die bestaat uit een Grote zachte G-Trofee en een geldbedrag van € 1.000,- wordt om de twee jaar beschikbaar gesteld door Erfgoed Brabant.


Een onafhankelijke jury bepaalt wie van de kandidaten het best gepresteerd heeft op het gebied van het Brabants in al zijn verschijningsvormen. Dit jaar waren er meer dan 50 aanmeldingen. Daaruit werden er door de jury zeven kandidaten genomineerd. Iedereen werd uitgenodigd om naar de LocHal in Tilburg te komen voor een feestelijke onthulling van de winnaar. In een gezellige, interessante en spannende avond die gepresenteerd werd door Patrick Timmermans werden de genomineerden voorgesteld aan het publiek. Cees van Broekhoven met De Berregse Kamer, Jan Luysterburg, Noud Bongers, Patrick Marcelissen van WC Experience, Wim Daniels, JW Roy en Henk Janssen van Stichting Brabants. De verrassing voor Cees en het dialectgenootschap was groot toen zij door gedeputeerde Stijn Smeulders werden uitgeroepen als winnaars. (De enige stad in Brabant met een harde G wint de Zachte-G Prijs, werd er gegrapt). De jury roemt Van Broekhoven en het dialectgenoot voor de langdurige, brede, actieve, creatieve én vernieuwende wijze waarop aandacht wordt besteed aan het dialect. 

De Berregse Kamer is het voorbeeld van een duurzaam actief dialectgenootschap dat een mooie mix laat zien van traditionele activiteiten én vernieuwende projecten, waarbij de brug die naar de jeugd geslagen wordt, ervoor moet zorgen dat het dialect ook in de toekomst onder de aandacht blijft. 

De Berregse Kamer, vindt de jury, is een voorbeeld voor dialectgebruikers in het algemeen en voor andere dialectgenootschappen in de provincie in het bijzonder. 

Natuurlijk werden de prijswinnaars hierna door velen gefeliciteerd tijdens een feestelijke borrel. Veel dialectliefhebbers en supporters van alle genomineerden waren aanwezig om te genieten van een geslaagde prijsuitreiking.[n]