Afbeelding
Foto: Gaby Jongenelen Fotografie

‘Komt wel goed’, boek voor jongeren die het moeilijk hebben

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - ‘Komt wel goed’ gaat over eenzaamheid onder jongeren, somberheid en verwachtingen die niet uitkomen. "Ja, een zwaar thema voor een boek bedoeld voor jongeren, maar ik heb mijn best gedaan om het licht en grappig te behandelen."

Auteur Rudie Verbunt groeide op in Bergen op Zoom en werkt als docent Nederlands aan het Mollerlyceum. Zijn eigen ervaringen dienden voor hem als inspiratiebron, maar Verbunt benadrukt dat het geen autobiografisch verhaal is. "De hoofdpersoon is een eerste generatie student uit een arbeidersmilieu. Hij heeft bepaalde verwachtingen over de studie, maar blijkt een verkeerde keuze te hebben gemaakt. Wat nu?" 

De hoofdpersoon weet niet wat hij moet doen en loopt volledig vast in depressies. Dat wordt op den duur door andere mensen gezien en die zoeken contact met hem. Dan wordt duidelijk dat de verbinding met anderen is wat het leven zinvol maakt. "Je bent niet alleen. Er zijn altijd mensen die jou de moeite waard vinden en je willen helpen, maar ook kun je zelf weer andere helpen", legt Verbunt uit.

Het verhaal wordt verteld als een filmscript, wat het voor jongeren toegankelijk maakt. Het begint met ‘Als dit een film zou zijn’ en de hoofstukken lezen als filmscenes. Verbunt hoopt dat het boek aanslaat. "Jongeren staan voor een belangrijk kruispunt in hun leven. Daar hoort een zekere mate van angst bij. Ik noem dat ‘mentale groeipijnen’. Natuurlijk kunnen jongeren de verkeerde studie kiezen, maar dit boek laat zien dat je er niet alleen voorstaat. Dit boek gaat over die verkeerde keuzes, maar heet niet voor niets ‘Komt wel goed’.

Verbunt nodigt nadrukkelijk ook jongens uit om het boek te lezen. "Het gaat om een zacht en hoopvol verhaal voor mensen op een kruispunt, maar laat ook zien dat jongens kwetsbaar mogen zijn. De belangrijkste boodschap is echter: wat er ook gebeurt, ik ben niet alleen."

‘Komt wel goed’ is vorige week uitgekomen en verkrijgbaar bij de lokale boekhandels.[n]

Rudie Verbunt