De vorige editie van Bergen op Zicht trok veel bezoekers
De vorige editie van Bergen op Zicht trok veel bezoekers Foto: Yolande Kortlever

Bergen op Zicht biedt organisaties kans om zich te laten zien

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Stichting Bergen op Zicht organiseert op zaterdag 24 september 2022 in samenwerking met de Rotaryclubs Bergen op Zoom-Centrum en Bergen op Zoom-Noord het evenement Bergen op Zicht. Het doel is om de bevolking te laten zien wat er allemaal aan vrijetijdsbesteding mogelijk is. Het aanbod varieert van leuke dingen doen voor jezelf, tot het doen van vrijwilligerswerk. De edities van 2021 en 2020 gingen vanwege coronamaatregelen niet door. Dit wordt nu dus eindelijk de vierde editie van Bergen op Zicht.

Het doel van Bergen op Zicht is elkaar ontmoeten en te laten zien wat er allemaal te doen is in de vrijetijd in de Bergse samenleving. De ideale kans om activiteiten van verenigingen en organisaties na de zomer op te starten en nieuwe vrijwilligers te werven. Samen muziek maken, sporten, zorg verlenen, de maatschappij versterken en mensen dichter bij elkaar brengen. Het is ook een dag om te laten zien dat mensen veel doen zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan. Het enige waar het om gaat, is het beleven van plezier en het krijgen van voldoening.

Deelnemers

Tijdens de laatste editie van Bergen op Zicht in 2018 waren er maar liefst 94 deelnemers die verspreid stonden over 76 kramen, 22 demonstratieplekken en 2 podia. Onder de deelnemers bevonden zich sportverenigingen, zorginstellingen, culturele organisaties, scouting, hobbyclubs, muziekgroepen, brandweer, ambulancedienst, scholen, goede doelen en nog veel meer organisaties.

Een van die organisaties was Stichting Humanitas. Tonnie Joxhorst, vrijwilligers coördinator van die organisatie legt uit: “Bij Humanitas werken we vanuit mogelijkheden, eigen kracht, eigen regie en we doen dit vooral samen. In Bergen op Zoom gaat het om drie projecten, namelijk maatjes, taalmaatjes en hulp bij thuisadministratie. We zoeken vrijwilligers die het gezellig vinden om af en toe bij iemand langs te gaan. Dat is niet alleen leuk voor de bewoner die bezoek krijgt, maar ook onze vrijwilligers genieten van de contacten. Spreekt dit je aan en heb jij één tot twee uur in de week over om een stukje met een buurtgenoot op te lopen, kom dan even langs bij Bergen op Zicht en we vertellen je er alles over.”

Belangstellenden krijgen dan informatie over hoe het is om te kletsen met anderstaligen in het Nederlands en kennis te maken met andere culturen.  Een luisterend oor te zijn voor buurtgenoten met een verliessituatie of eenzame gevoelens. Een helpende hand te zijn bij financiële en/of administratieve zorgen. 

Tijd en locatie

Bergen op Zicht wordt gehouden op zaterdag 24 september a.s. van 12.00-17.00 uur en vindt plaats in de binnenstad, langs het traject: Grote Markt, Fortuinstraat, het terrein van het Markiezenhof, Hofstraat, Sint Catharinaplein en Kremerstraat.

Meer informatie over het evenement vind je op www.bergenopzicht.nl en op de facebookpagina van Bergen op Zicht. Organisaties die willen meedoen kunnen zich aanmelden via het invullen van het inschrijfformulier op www.bergenopzicht.nl. Aanmelden kan tot uiterlijk 15 juli 2022.

Voor deelname worden geen kosten in rekening gebracht. Faciliteiten zoals (markt)kramen voor presentaties, stroomaansluitingen en podia met geluidsvoorziening worden gratis aangeboden door de Stichting Bergen op Zicht. [n]