Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei
AAN DE KEUKENTAFEL

Gerard Atres: ‘Ik ben wel een beetje een vakidioot’

Door: Gertrude Snoei Algemeen

Hij is opticien in hart en nieren en zijn bedrijf bestaat dit jaar alweer 45 jaar. Gerrit Atres is al langer een bekende Tholenaar en ondertussen is hij in Halsteren ook geen vreemde meer. De ondernemer begon in dienst bij Ben van der Heiden in Halsteren. In 1994 is filiaal Tholen opgestart, daar werkte hij met nog twee anderen. Ondertussen heeft hij een team van dertig mensen om zich heen verzameld en samen dragen ze de zorg voor de ogen en oren van heel veel mensen.


Wat deed je als kind graag?

“Ik vond het leuk om dieren te verzorgen en kwam regelmatig op de boerderij van mijn familie. Het is niet dat ik boer wilde worden, maar ik vond het gevoel van vrijheid wel lekker.”


Hoe kwam je erbij om dan richting de oogzorg te gaan?

“Mijn vader was ook ondernemer. Hij had een juwelierszaak in Dinteloord met een klein gedeelte optiek, dus mede daardoor groeide mijn interesse op dat gebied. Ook volgde ik opleidingen in dat vak. Ik ging steeds meer mijn vader helpen met bijvoorbeeld metingen. 

In 1994 kreeg ik de mogelijkheid om hier bij Ben van der Heiden te starten en de winkel heb ik eind jaren 90 overgenomen. Elke paar jaar zette ik wel een nieuwe stap of kwam er weer iets nieuws op mijn pad, zoals een verhuizing, restyling of zelfs een zaak erbij. We zijn nu ook alweer jaren actief in Halsteren.”


Zie je ook wel eens te veel mogelijkheden?

“Het is niet alleen maar ‘business’ gelukkig, er zijn ook andere dingen belangrijk. Ik vind het fijn om voldoende aandacht aan mijn gezin te geven. In mijn vrije tijd ga ik graag een weekendje weg of lekker wandelen. Ook houdt mijn geloof me met beide benen op de grond. Goed is goed. Ik probeer altijd een mooie balans te vinden.”


Wat voor soort ondernemer ben je?

“Super gedreven, dat sowieso. Ik ben ook wel een beetje een vakidioot. Ik wil altijd zo breed mogelijk het beste voor mijn klanten op het gebied van oogzorg en dat doe ik graag samen met mijn team specialisten. Aan de ene kant ben ik rustig en wacht ik mijn kansen af, maar als ik mogelijkheden zie, ga ik ervoor. 

Ik heb ook wel een bepaalde visie hoe ik het wil. Ik hou ervan om de grote lijnen uit te zetten. De details laat ik liever door anderen doen. Gelukkig heb ik een goede vrouw die graag dat soort zaken oppakt en een mooi team dat ons ondersteunt.”


Is er een groot verschil tussen ondernemer zijn in Halsteren of Tholen?

“Voor mij persoonlijk niet, ik doe daar en hier hetzelfde. Het zijn natuurlijk wel verschillende mensen. In Tholen heeft iedereen wel ergens een verbinding met elkaar of het nu via de voetbal is of van de kerk. Dat is in omgeving Halsteren en Bergen op Zoom veel minder. Daar is ook ons werkgebied veel groter. Maar ik vind het allebei leuk. Een mens is een mens, en ik ga met iedereen hetzelfde om.”


Is dat ook jouw onderscheidende vermogen? Een menselijke aanpak?

“Ik ben zeker begaan met mensen, maar ook zakelijk ingesteld. Ik voel ook wel snel wat iemand echt nodig heeft en wat een goede oplossing kan zijn voor zijn of haar probleem. Van klanten horen we ook dat ze bij ons tevreden zijn over deskundig en goed advies. En dat het gezellig en leuk is in onze zaken. We doen ons best om het een huiselijke en knusse sfeer te geven.”


Hoe belangrijk is samenwerken voor jou?

“Belangrijk en nuttig. Ik ben ook voorzitter van de ondernemersvereniging in zowel Tholen als Halsteren. Je doet het met elkaar, we zijn allemaal ‘een onderdeel van’. Ook ben ik trots op Tholen en investeer ik graag in de leefbaarheid. Dat kun je alleen realiseren als je samenwerkt, ook met de gemeente.”


Welke grote verschillen zie jij met vroeger?

“Het is een hele andere tijd. Veel zaken, zoals vergaderingen of informatievoorziening moeten tegenwoordig ‘ff snel’. We geven elke week een nieuwsbrief uit van alle dingen die er spelen. 

Vroeger kwam er een regelmatig een etaleur, want mensen kwamen af op je etalage. Nu is het veel belangrijker hoe je je social media inricht. Ik vind het persoonlijk belangrijk om op alle gebieden goed geïnformeerd te zijn en mee te gaan met de tijd.”


Je bent zelf ook regelmatig in beeld. Heb jij het wel eens lastig gevonden om jezelf te presenteren?

“Nee. Het is onderdeel van ondernemer zijn vind ik. Natuurlijk vind ik het wel eens spannend, maar ik zeg altijd ‘mensen zien je toch zoals ze je altijd zien’. Zo veel mogelijk jezelf zijn. Ik ben geen clown die gekke dingen op het podium doet; zo zit ik niet in elkaar. Maar iets vertellen over mezelf of mijn vak vind ik leuk.”


Wat voor type baas ben je?

“Marjon en ik doen het samen. We willen een sociale baas zijn en denken graag met onze mensen mee. De lat ligt best hoog, qua drukte en professionaliteit. We hebben ook met zorg te maken en dat moet gewoon goed zijn.”


Je stelt dus hoge eisen aan je personeel?

“Ja. Ik vind ‘je moet klanten niet geven wat ze vragen, maar wat ze nodig hebben’. De meeste mensen weten niet precies wat ze nodig hebben, omdat ze ook niet weten wat er allemaal is. Ons personeel weet de mogelijkheden en onmogelijkheden en leggen dit graag uit aan de klanten. We denken altijd een stap verder.”


Heb je zakelijk gezien moeilijke tijden meegemaakt?

“Wat is moeilijk? Ik heb gelukkig nooit een crisis meegemaakt. Wel dat het een periode soms wat minder goed ging, maar ik zie tot nu toe altijd weer mogelijkheden.”


Met wie zou jij graag aan de keukentafel zitten?

“Met Richard Branson, de oprichter van de Virgin Group. Hem vind ik een intrigerende vent. Met deze bekende ondernemer zou ik willen praten over ‘out of the box’ denken. Hij doet het anders dan anderen. Dat probeer ik ook altijd wel.”

Naam:

Gerrit Atres (53)

Functie:

Eigenaar

Bedrijf:

Ben van der Heiden

Eigenaar sinds:

1994

Locaties:

Tholen en Halsteren

Vrouw:

Marjon

Kinderen:

Marijn, Jesper en Luuk

Hobby’s:

“Wandelen vind ik leuk. Rugtasje op, loopschoenen aan en de bossen of de duinen in. Af en toe sport ik. Ook hou ik van barbecueën en weekendjes weg.”

Afbeelding