Afbeelding
Foto: Marjanne Havelaar

Café Entree: gezellig samenzijn voor senioren

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zeven dames en een heer zitten gezellig aan de koffie, met een koekje, in een zaaltje van residentie Meilust. Er wordt gepraat en gelachen. Gastvrouwen Carina en Marleen schenken nog een bakje in en babbelen vrolijk mee. Een willekeurig moment in Café Entree, waar het soms druk is, maar waar altijd plaats is voor mensen die gezelschap van anderen zoeken.

DOOR MARJANNE HAVELAAR

Café Entree is een samenwerking tussen de gemeente Bergen op Zoom, TWB en residentie Meilust om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen. De ontmoetingsplek is drie dagen per week op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend in residentie Meilust. Het is geen club exclusief voor bewoners van de flat. Iedere oudere uit de gemeente is er welkom.

Wie dat wil kan gedurende de dag binnen komen lopen om gezellig een bakje koffie te drinken, een babbeltje te maken of een gezonde maaltijd te eten. Op verzoek worden er activiteiten gehouden. Het maakt daarbij niet uit of iemand een ochtend, middag of de gehele dag komt. Het is heel laagdrempelig, maar er is wel begeleiding aanwezig vanuit thuiszorg
organisatie TWB. “Er is geen verwijzing vanuit de huisarts of wijkverpleegkundige nodig, en ook geen indicatie vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Iedere zestigplusser mag er gewoon binnenwandelen”, zegt gastvrouw Carina de Kock. ,,Er is gratis koffie en thee in het café. Het is op maandag, woensdag en donderdag open van tien uur ‘s ochtends tot en sluit om vier uur ‘s middags.”

De dames babbelen dat het een lieve lust is. Henny komt een keer per week op fiets uit Halsteren, weer of geen weer. “Ik fiets graag, maar het is wel fijn om een doel te hebben om naartoe te fietsen.” Ze vindt het reuzegezellig in het Entree Café en laat zich niet weerhouden door slecht weer. “Een tijdje terug werd er gewaarschuwd voor zware regen. Carina raadde me aan om wat vroeger naar huis te gaan, maar ik zat zo gezellig. Op de terugweg begon het te hozen. Ik was nat tot op mijn onderbroek.”

De andere dames beamen dat het altijd gezellig is. Ria komt elke keer en blijft eten. Dat is mogelijk, maar wel op eigen kosten. Het eten komt van het restaurant op de begane grond van Meilust, maar kan wel in het Entree Cafe worden genuttigd. “Hier ontmoet je allerlei mensen. Op je eigen kamer zit je maar alleen.” Uit enthousiasme door elkaar heen, omdat ze het er roerend mee eens zijn, vallen de anderen Ria bij: “Het is echt gezellig om hier een praatje te kunnen maken, anders zouden we niet komen. Iedereen heeft echt belangstelling voor elkaar, we doen niet aan geroddel. Zo leer je je buren tenminste kennen, als je binnen blijft zie je niemand.” Aan zelfkennis (of is het zelfspot) doen de cafégangers overigens wel: “Hier hoor je wat er te doen is. Vaak worden dezelfde activiteiten steeds weer aangekondigd, maar dat geeft niet, want sommigen onder ons zijn een beetje vergeetachtig.”

Het mannelijke lid van het gezelschap houdt zich letterlijk en figuurlijk op de achtergrond. Hij komt voor de koffie (en het koekje) naar Meilust toe. Hij hoorde over Café Entree van Carina die bij hem over de vloer komt voor thuiszorg. “Ik vind het wel gezellig zo. Leuk is ook om de dames van de thuiszorg hier te ontmoeten. Ze zijn hier heel anders dan dat ze bij je thuis komen.”[n]