Pastoraal woord: Doe en leef

BERGEN OP ZOOM - Wat moet ik doen? Het is ongelooflijk hoe vaak die vraag over allerlei onderwerpen gesteld wordt. Over een depressie, over liefdesproblemen, over financiële problemen, problemen met de kinderen, de buren, gezondheidsproblemen. Mensen zijn soms hopeloos op zoek naar een beetje geluk. De ene keer is het gemakkelijk om dit geluk te vinden, dan weten we precies wat ons te doen staat. Hebben we het leven zelf in handen. De andere keren valt het niet mee.

In het Bijbelverhaal van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10,25-37) komen we al die verschillende aspecten tegen. De lezing begint met een vraag van een wetgeleerde die Jezus probeert uit te dagen: “Wat moet ik doen om het eeuwig leven te beërven?”

Omdat de wetgeleerde geacht wordt het antwoord te weten stelt Jezus een wedervraag. Niet één, maar twee. Letterlijk staat er: En Jezus zei tot hem: “Wat staat in de wet geschreven?”

Maar ook: “Hoe leest gij?” Op de vraag naar het ‘wat’ kan de Schriftgeleerde maar één antwoord geven, namelijk “Gij zult de Heer, uw God, beminnen met geheel uw hart en met geheel uw ziel, met al uw krachten en geheel uw verstand; en uw naaste gelijk uzelf.”


De tweede vraag is moeilijker te beantwoorden: “Hoe lees jij?” Wat is jouw uitleg van deze woorden? Je ontkomt er namelijk niet aan om telkens opnieuw de oude woorden uit de Schrift te bevragen op hun actualiteit, hun zeggingskracht voor het hier en heden.

Jezus maakt er een gewetensvraag van en zet de man aan het denken: “Voor wie kun jij een naaste zijn?” Jezus zet ons in dit verhaal op het spoor van God in de wijze waarop Hij met mensen omgaat, de meest kwetsbare en weerloze voorop “Die hem barmhartigheid bewezen heeft”, geeft de wetgeleerde tenslotte toe. Jezus zendt de man heen en zegt: “Ga dan heen en doe net zoals hem. Doe en leef en laat zien hoe jij in het leven wil staan.” 


Doe en leef. Doe wat je zegt en leef het voor.

Dat is ook in onze tijd niet altijd gemakkelijk. Laat ons bidden dat wij zo in het leven mogen staan.

Amen.


Lenie Robijn

Pastoraal werkster Sint Annaparochie en Sint Christoffelparochie.[n]