Activiteit verkenners 1985.
Activiteit verkenners 1985. Foto: Piet Blaas

3 September reünie scoutinggroep de Zoomgroep

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 3 september vindt er een reünie plaats voor iedereen die lid is geweest van scoutinggroep de Zoomgroep in Bergen op Zoom. 

Vorig jaar zou de club 85 jaar hebben bestaan, zij het niet dat in 2016 de club is opgeheven. Ondanks dat er geen scouts van de Zoomgroep meer actief zijn vonden een aantal oud leden het de moeite waard om het jubileum te vieren. Een jaar te laat weliswaar, maar corona gooide roet in het eten.

Parochiegebonden

De Zoomgroep is in 1936 opgericht. In die tijd was de padvinderij, zoals het toen nog heette, behoorlijk parochiegebonden in een verzuild land. Een leraar aardrijkskunde, dhr Zandvoort, was op zoek naar een scoutinggroep maar vond die niet in zijn protestantse gemeente. Met behulp van diverse personen werd toen de Zoomgroep op gericht op 27 oktober 1936.

De Kragge
Als eerste troephuis, de naam van een clubgebouw voor padvinders, werd de oude Boerderij De Kragge gebruikt. Na wat omzwervingen kwam men in 1952 terecht in een nissenhut achter ijzergieterij De Holland aan de havendijk. De watersnoodramp een jaar later spoelde het onderkomen volledig weg. Na een gift van het Deense Rode Kruis van 10.000 gulden werd een nieuw troephuis gebouwd: Daneborg. Dit troephuis zou tot de opheffing aan toe de eigen stek blijven. Na opheffing van de groep is Daneborg nu nog steeds in gebruik als onderkomen voor voornamelijk scoutinggroepen om hun kampen te houden.

Op houtvuur eten maken
Iedereen die geïnteresseerd is hoe het de Zoomgroep en haar leden en leiding is vergaan al die 86 jaar nodigen we van harte uit om naar de reünie op 3 september te komen. Die dag zal voornamelijk in het teken staan van het ontmoeten van oude bekenden en het opsnuiven van de sfeer van vroegere opkomsten. Met de kookmiddag waarbij we op houtvuur het eten klaarmaken, het opzetten van de patrouilletent, pionieren van een keuken en daarna nakletsen bij het traditionele kampvuur in onze eigen kampvuurcirkel, duiken we terug in onze eigen padvinders- of scoutingtijd! Inmiddels hebben we al heel wat oud foto materiaal verzameld en zullen we die tonen, net als oude logboeken en groepsbladen. Een voorproefje hiervan vind je nu al op onze facebook-pagina.

Programma
Wat gaan we op zaterdag 3 september doen? We starten om 14.30 uur met de opening. Gedurende de middag kan men oude of nieuwe bekenden opzoeken maar men mag ook de uitdaging aangaan om een patrouilletent op te zetten of een keuken te pionieren. De middag sluiten we af met een barbecue. Daarna wordt iedereen uitgenodigd in de kampvuurcirkel. Rond 22.00 uur is het einde van het officiële gedeelte. Deelnemers die willen blijven overnachten op het terrein kunnen dat doen.

Iedereen die lid is geweest van de Zoomgroep of de groep een warm hart heeft toe gedragen is van harte welkom op het vertrouwde terrein aan de Bergsebaan 30 in Bergen op Zoom. Als je van plan bent te komen dan zouden we het leuk vinden als je je aanmeldt op onze speciale facebook-pagina ‘reünie Zoomgroep’. Hier vind je ook de laatste informatie. We hopen veel oud leden te mogen begroeten!