Afbeelding

Geef jij de Bergse geschiedenis een stem?

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - We ontvangen elke zomer duizenden bezoekers in onze monumenten. Ze komen uit alle windstreken. En zonder uitzondering zijn ze verrast door de mooie monumenten en de sfeer die onze oude stad uitademt. Ook steeds meer Bergenaren ontdekken hun geliefde stad. En wij, stadsgidsen, vertellen samen met onze gastheren en gastvrouwenspannende waargebeurde verhalen en anekdotes. Wij ervaren elke dag hoe wij ons steentje bijdragen aan een unieke ervaring voor onze bezoekers. 

Toen Bergen op Zoom in de 13de eeuw stadsrechten kreeg, bouwden Bergenaren een stadsmuur om de stad heen. En het ging bijna helemaal mis, want in 1397 stond de stad in brand. De vlammen vernielden historische gebouwen, maar Bergenaren zijn doorzetters en dankzij vele schouders hebben we tot aan de dag van vandaag een boeiende en levendige stad. 

Berrege o Berrege

Stadsgidsen vertellen net als de troubadours verhalen: ‘Het was een donkere nacht. De Spaanse hertog Parma trommelde zijn legercommandanten bij elkaar. “Mannen,” zei hij, “We zullen die Bergenaren een poepie laten ruiken. Omsingelen die hap en innemen maar!” Zo kwam het, dat in 1588 een enorm Spaans leger zich rond de stad had samengetrokken. Maar na maanden van beleg was, tot groot verdriet van de hertog, elke actie op niets uitgelopen. Parma zat met zijn handen in het haar. De gevangen soldaten waadden door de Grebbe naar de Gevangenpoort, waar ze werden opgesloten. En Parma? Parma bleef in de modder buiten Bergen op Zoom steken en moest lijdzaam toezien hoe zijn strijd vruchteloos bleef. Pas toen de lente was aangebroken kon hij het veld ruimen en nam hij de stank van zijn nederlaag mee naar Spanje.’ Wij lieten hem een poepie ruiken. Het was in die tijd trouwens een goed gebruik van de toehoorders om met het verhaal van de troubadours mee te doen. Dat is tegenwoordig een grote uitdaging, maar zeker is dat we in een dynamische omgeving werken. Elk moment gebeurt er wel iets anders op de historische grond in Bergen op Zoom.

Stadsgids zijn of gastheer/gastvrouw

Als Monumentengids leid je de bezoekers rond in onze monumenten. De meer ervaren gidsen ontwikkelen zich tot Stadswandelgids of Vestinggids. Een gastheer of gastvrouw zorgt voor een enthousiaste ontvangst en wijst bezoekers de weg in de monumenten.
info@stadsgidsen-bergenopzoom.nl.