Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Aan de keukentafel met Nicky Broos: ‘Er is niets mooiers dan mensen zien genieten’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

Op 15 augustus 2021 opende Playdôme in Roosendaal voor het eerst de deuren voor publiek, in november sloten de deuren weer door de lockdown en dat alles in een jaar dat al vele tegenslagen kende. Toch heeft Nicky zijn hoofd nooit laten hangen. “Er is niets mooier dan mensen zien genieten.”

Je lijkt een grote passie te hebben voor allerlei activiteiten in de sneeuw. Waar komt dit vandaan?

Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor de wintersport. Ik denk dat ik in een vorig leven in de bergen ben geboren.  De hele sfeer, de cultuur, het eten, de hele atmosfeer. Het is ontspannen door inspanning. En het mensen pleasen. Er is niets zo mooi als mensen zien genieten. Ik heb ervoor gekozen om dit in de vorm van een skischool te doen. 

De passie voor het bedrijf zit niet alleen bij jou en je vrouw. Hoe is het om met je dochter samen te werken?

Sydney is medeaandeelhouder en ik noem haar ‘mijn leerling’. Ze is steeds meer dossier eigen aan het maken en gaat steeds meer de kar trekken. Voor zo’n jonge dame is dat best zwaar, ze is een kind van een ondernemersechtpaar. Ze krijgt dat gevraagd en ongevraagd in haar hele opvoeding al mee. Uiteindelijk is dat een enorme last, ze heeft de ervaringen nooit opgedaan die wij wel hadden. Ik ben in het klein begonnen, zij gaat de kar trekken bij een bedrijf waar gewoon vijf miljoen aan omzet gedraaid moet worden. Toch doet ze het fantastisch. Heel veel van het concept van het bedrijf komt van haar af. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Dat was ook een fantastische reis om met haar te maken. Het is een genot om dit met haar te doen!

Een jaar terug opende Playdôme de deuren, maar het bouwjaar ging niet helemaal soepel.

Op 11 december 2020 kochten wij het kartcentrum in Roosendaal om te gaan verbouwen. Op 5 januari 2021 ben ik de eerste keer aan kanker geopereerd, op 27 januari voor de tweede keer. In juni is mijn vader overleden en in april overleed mijn beste kameraad en constructeur van het pand en dan corona nog. Het was echt een dramajaar. Gelijktijdig was corona ook een zegen. Door corona heb ik mij kunnen verstoppen. We waren nog niet open. Na de opening en de lockdown zei ik niet meer dat corona een zegen was. Afgelopen december ben ik kankervrij verklaard. Daar was ik toen nog niet blij mee, het vertrouwen in je lichaam is weg. 

Je kunt wel zeggen dat dat een heftig jaar was. Hoe gaat het nu?

In maart/april kwam pas de klap. Ik denk dat ik vorig jaar alles afgesloten heb. Zoals dat bij ondernemers gaat. Doktoren noemen het ook wel overlevingsmodus. Ik noem het oplossen. Het verwerken doe ik op mijn manier, op mijn moment zeg ik altijd. Maar dan kom je erachter dat het lichaam dat zelf bepaald, wanneer en hoe dat verwerken begint en niet jij. Daar zit ik nu middenin. Het begint nu allemaal pas in te dalen en dat moet ook gewoon. Dat heeft tijd nodig. 

Hoe hebben ze dit thuis opgepakt? 

Het is thuis heel moeilijk geweest, maar we hebben altijd een positieve instelling gehad. 2021 was echt een kutjaar. Maar we zeggen altijd: ‘the show must go on’. We gaan het nu allemaal een plekje geven en hier de positiviteit uithalen.

Monique, jouw vrouw, zit ook in het bedrijf. Hoe gaat dat?

Met Monique is het klassieke voorbeeld van ‘achter een succesvolle onderneming staat een sterke thuissituatie’. Ze heeft een hekel aan de schijnwerpers, maar een werkpaard in de meest eervolle variant denkbaar. Waar ik teveel op het gaspedaal trap, trapt zij even op de rem. Daardoor komen we op de juiste snelheid. Voor iedere ondernemer een moordwijf om naast je te hebben. Het is allemaal aanvullend op elkaar, het is precies in balans. We versterken elkaar.

Naam: Nicky Broos (54)

Getrouwd: Monique

Kinderen: Sydney en Dylan

Opleiding: MAVO

Hobby’s: We gaan zo’n 5 a 6 keer per jaar op wintersport. Verder doen we erg graag samen een film kijken. Ook vind ik passie in vrijwilligerswerk. Ik help veel liever een vereniging dan dat ik het gras moet maaien. We genieten gewoon van het leven, maar wel op onze manier.