Afbeelding
Foto: GIJS_PROOST

Goed plan voor orde en rust bij de financiën

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In maart van dit jaar waren de verkiezingen voor de gemeenteraad. De inwoners, die in bescheiden getale de gang naar de stembus maakten, kozen ervoor zich te laten besturen door een groot aantal partijen. Toch lukte het om een college te vormen. Daarin hebben vijf wethouders zitting, afkomstig van vijf verschillende politieke partijen. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om zich beschikbaar te stellen voor dit bijzondere ambt? In een serie van vijf artikelen stellen ze zich voor. In het eerste deel Joost Pals (42), Lokaal Realisme, wethouder voor Financiën, Personeel & Organisatie, Ruimtelijke Ordening, Bedrijfsvoering & Dienstverlening.

Als geboren en getogen Bergenaar kan Pals zich niet voorstellen dat hij ergens anders wethouder zou zijn. Het stadsbestuur kent hij na twaalf jaar als raadslid als zijn broekzak, maar het wethouderschap is nieuw voor hem. “Het begon wel een beetje te kriebelen na zo lang in de gemeenteraad. Nu ben ik fulltime bestuurder en zit veel directer aan het stuur. De raad geeft de kaders aan, als college ben je belast met de uitvoering.” Van zijn keuze heeft hij absoluut geen spijt: “Het is heel leuk. Het gaat niet om lintjesknippen, maar om dienstverlening naar de buitenwacht. Het voelt als een achtbaan met veel verschillende onderwerpen. We zijn als college een klein team, met een heel andere dynamiek dan de raad en werken veel intensiever samen.”

Pals ‘gaat’ over het geld, wat hier, net als in veel andere gemeentes, een hoofdpijndossier is. “De financiën moeten op orde, we moeten controle hebben.” De wethouder verwacht door toepassing van nieuwe financiële software betere grip op het geld te krijgen. “We werken nog met een verouderd pakket. We slaan als het ware spijkers in met een schroevendraaier.”

Vraag mensen op straat naar de situatie van de gemeente, dan zeggen de meeste dat er in het verleden teveel geld is uitgegeven en dat er nu niets meer kan. Pals ziet het genuanceerder: “Het vorige college had te maken met een noodsituatie en moest noodmaatregelen nemen. Voor ons is de financiële situatie iets minder acuut, maar we mogen ons ondanks een incidenteel overschot van bijna 13 miljoen euro over 2021, niet rijk rekenen. Er zijn zaken die nog gerealiseerd moeten worden. Ook heeft achterstallig onderhoud zich opgestapeld en wordt daardoor duurder. Wat nodig is, is financiële discipline.”

Als wethouder voor Financiën wil hij zijn collega’s niet confronteren met “Kan niet, want er is geen geld”. “Dat is gevaarlijk. Bij besturen gaat het om goede plannen. Goede keuzes voor de lange termijn zijn van groot belang. We hebben duidelijke afspraken gemaakt over het op orde brengen van de financiën. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt en plannen goed financieel onderbouwen.” Toch is Pals op alles voorbereid:  ”We zitten in de opmaat naar 2023. Voor de begroting moeten we de middelen en ambities met elkaar in evenwicht brengen. Dan zal er wel discussie zijn, maar we moeten de pijn verdelen over alle domeinen.”

Ten aanzien van Ruimtelijke Ordening, vindt Pals communicatie van belang. “Mensen vinden iets van verandering. Er komen discussies, maar die moeten goed worden voorbereid met de juiste informatie. Je moet de mensen meenemen in het proces, voorkomen dat er onrust ontstaat.” Ook de dienstverlening aan de burger kan op zijn aandacht rekenen. “Ook bij belastingen of vergunningen draait het om communiceren. De gemeente moet zorgen dat hierover binnen onze organisatie meer bewustwording komt. Zo ingewikkeld is dat niet.”[n]