Afbeelding

Bijeenkomst Alzheimercafé Bergen op Zoom

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op maandag 22 augustus is er weer een bijeenkomst van het café in het Nieuwe ABG, aanvang 19.30 uur, maar bezoekers zijn al welkom vanaf 19.00 uur en de bijeenkomst duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Het thema van de bijeenkomst is: Het effect van muziek op het proces van dementie en daarbij treedt Jan de Koster, muziektherapeut bij de stichting tanteLouise, als gastspreker op, waarbij hij zich begeleid op de gitaar.

Muziek heeft voor iedereen een betekenis en maakt een belangrijk deel ook deel uit van ons leven. We zijn er mee groot gebracht. Muziek vergeten we nooit en het kan een positieve uitwerking hebben op mensen met dementie. Het activeert om mee te bewegen en/of mee te zingen. Ook al verloopt de communicatie (het contact) met mensen met dementie soms moeizaam, muziek kan een hulpmiddel zijn om beter te communiceren. Op muziek wordt vrijwel altijd gereageerd; dat kan zijn door mee te bewegen, mee te neuriën tot aan luidkeels meezingen toe.

We gaan in ons proces van ouder worden ook anders luisteren naar de muziek. Vele liedjes hebben een inhoud waar we niet altijd bij stilgestaan hebben en juist de teksten kunnen weer aanleiding zijn om in gesprek te komen of herinneringen op te halen.

Muziektherapeut Jan de Koster neemt ons mee in de wereld van muziek, waarbij de aanwezigen ook zelf gaan ervaren wat het kan losmaken, misschien wel spontaan meezingen met Jan. Hij geeft ook volop tips mee hoe thuis muziek te gebruiken is.

Welkom zijn mensen met dementie en hun naasten, en andere belangstellenden.

Bij het Nieuwe ABG is parkeer gelegenheid, maar kan alleen de hoofdingang aan de van Dedemstraat gebruikt worden om het café te bezoeken.[n]