Petanque terrein Beukenlaan Rozenoord
Petanque terrein Beukenlaan Rozenoord Foto: adriesmits1@gmail.com petanquequeP

Brabantse Wal toernooi Petanque

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het laatste weekend van augustus is bij de NJBB een vaste datum voor het internationale toernooi van Petangeske. Het was in 1998 dat een groepje leden het plan opvatte om een toernooi te organiseren op de Markt in Bergen op Zoom. Als voorbeeld diende het Vrijthof-toernooi in Maastricht. Er moest organisatorisch het een en ander geregeld worden. Vooral het maken van een bespeelbaar grondvlak met een laag grind was een uitdaging. Maar met hulp van een plaatselijke aannemer lukte dat. 

Een aantal jaren is dat goed gegaan totdat de gemeente de Markt opnieuw inrichtte. Er werd toen voor een jaar uitgeweken naar de gedempte haven. ‘Gedempte Haven toernooi’. Wat we er ons van herinneren is de overvloedige regenval, die ons drie dagen ten deel viel. 

Terug op de Markt bleek de nieuwe vloer hoge stuitballen op te leveren, die een gevaar voor de spelers opleverden. Opnieuw verhuisde het toernooi. Ditmaal naar de Kiek en heette toen Kiektoernooi.
Toen de accommodatie op Rozenoord voorzien was van een nieuwe hal en een clubhuis met kantine viel het besluit om wederom te verhuizen en nu naar de Beukenlaan. Qua organisatie eenvoudiger, qua promotie wat minder. Vanaf dat moment staat het toernooi te boek als Internationaal Petanque-toernooi Brabantse Wal.

Promotie toernooi

De eerste opzet in 1998 was om op zaterdag een doublettentoernooi en op zondag een triplettentoernooi af te werken. Veel voorbereidend werk! 

Om zeker te zijn dat alles werkte besloten de organisators om op vrijdag een groep recreanten de accommodatie te laten testen om mogelijke tekortkomingen alsnog te herstellen. 

Dit onderlinge toernooitje was een dermate groot succes dat de vrijdag nooit van het programma is afgehaald. 

De vrijdag staat sindsdien bekend als een promotie toernooi met de bedoeling dat een gevestigde speler zich koppelt aan een recreant. 

Voor vrijdag 26 augustus kan iedereen inschrijven op de site van Petangeske. Een licentie is niet nodig. Start 13.00 uur.

Internationale doubletten-toernooi

Op zaterdag 27 augustus is dan het internationale doubletten-toernooi waar veel belangstelling voor is. De inschrijving is nog niet gesloten, maar in ieder geval is ook de bronzen ek-speler Joey van Doorn aanwezig. 

Bij de favorieten horen ook Tom en Linda van de Voort. Verder zien we dan ook Eddie Hollestelle en Charles Gelijn in het Geel-Zwarte Petangeske tenue. 

Ook een groot aantal Belgische toppers zullen er zijn. 

De wedstrijden worden gespeeld op de mooie accommodatie van Petangeske aan de Beukenlaan op sportpark Roozenoord. 

De toegang is vrij en er zijn voldoende zitplaatsen om de wedstrijden te kunnen volgen. 

50+ spelers

Dat geldt ook voor de zondag die is toebedeeld aan de 50+ spelers. Als de voortekeningen niet bedriegen, dan wordt dit eind augustus weer een topdag voor Petangeske. 

Zilver

Volgend jaar voor de 25e keer, zilver![n]