Pastoraal woord door pastoor Hans de Kort

Op zondag kwam de Vuelta o.a. langs Steenbergen, Dinteloord en Halsteren. Een bijzonder gebeuren dat veel mensen trok om de wielrijders van nabij in het echt te kunnen aanschouwen. Bij een doop vindt er een zalving plaats met olie van de geloofsleerlingen.

We wijzen wel eens juist op de wielersport om de betekenis van deze zalving uit te leggen. Voordat een wedstrijd begint zien we namelijk wel eens dat renners hun benen inzalven opdat de spieren soepel zullen werken en ze een goede wedstrijd kunnen rijden. Nu ons leven is ook vaak een (wed)strijd. Dat zal ook het kind meemaken dat gedoopt wordt. 


'Ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop voleind, het geloof bewaard'


Het leven als een strijd tegen moeilijkheden, tegen het kwaad in en buiten jezelf. Nu de olie geeft de kracht van God aan die iedere mens nodig heeft om die strijd die het leven kan zijn tot een goed einde te brengen.

Paulus zegt aan het einde van zijn leven: “Ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop voleind, het geloof bewaard. Nu wacht mij de krans der gerechtigheid waarmee de Heer, de rechtvaardige Rechter mij zal belonen op de grote dag” (2 Tim 4, 7-8).

Mogen de gedoopten en alle mensen deze woorden van Paulus kunnen nazeggen.

pastoor Hans de Kort.[n]