Afbeelding
Foto: Dick.Vermaas.Fotografie

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver. La Vuelta ging van start in Nederland. Op vrijdag, zaterdag en zondag werden de eerste drie etappes gereden. De derde etappe, Breda – Breda voert door het Brabantse landschap en doet ook de Gemeente Bergen op Zoom aan.


DOOR GEA VRIENS

De weergoden zijn de renners goedgezind en de zon schijnt volop. Het is dus prima weer om naar La Vuelta te gaan kijken. Hoewel de renners pas rond half vier in Halsteren worden verwacht, is het al vroeg gezellig druk langs de route. Sommige mensen hebben stoeltjes meegenomen en zitten in afwachting van de reclame caravaan en de renners te genieten in de zon. De reclame caravaan wordt rond half drie verwacht. En inderdaad, kort na half drie rijden de reclame auto’s al toeterend over het parcours. Ondanks dat er niets uitgedeeld mag worden, zorgen ze door de muziek die uit de auto’s komt en de enthousiast zwaaiende passagiers toch voor een gezellige sfeer. 

Dan begint het wachten op de renners. Zo af en toe komt er een motor voorbij en ook diverse ploegenauto’s rijden voor de wielrenners uit. Langs de route wordt het langzamerhand steeds drukker. Zo rond half vier is het dan zo ver. Het eerste groepje renners - er heeft zich een kopgroep van zeven man gevormd - komt voorbij. Het publiek langs de kant moedigt de renners fanatiek aan. Kort daarna verschijnt het peloton en ook zij kunnen rekenen op een enthousiaste ontvangst door de vele toeschouwers. Als het peloton voorbij is volgen de overige ploegenauto’s en motoren. De helikopter die boven het peloton hangt is dan boven Bergen op Zoom. De televisiekijkers krijgen een beeld te zien van Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland, en daarna reclame. 

Als het hele wielercircus voorbij is gaan de toeschouwers weer naar huis. En zoals één van hen zei: "De wielrenners zijn erg snel voorbij, maar leuk om het gezien te hebben”.

Afbeelding