Afbeelding
Foto:

Wandel mee de historie in

Als stenen konden spreken…, nou, dat kunnen ze niet, maar onze gidsen vertellen des te meer. Elke woensdag, zaterdag en zondag wandel je vanaf de gezellige Grote Markt zo de rijke en woelige geschiedenis binnen van de historische binnenstad. 

De gids neemt je mee naar de Lievevrouwestraat. Een straat met eeuwenoude, deftige woningen, waarvan de gevels zich laten lezen. Als we tijdens de wandeling een oor tegen de gevels drukken, geven ze hun geheimen prijs. Zo woonden op nummer 19 de wachtmeester van politie en zijn vrouw. Ze kreeg op een ochtend in 1946 bezoek van Kees Schreurs (80) die in het St. Catharina woonde. Kees wilde zijn uitgeleende kleding terughalen. De vrouw van de wachtmeester had daar echter niet zo’n trek in. Ze leidde hem af met nieuwe schoenen die hij beslist eens moest passen. En als Kees de veter strikt, slaat ze hem met de gummiknuppel van haar man op zijn hoofd. Kees verdween. Een huiszoeking bracht niets op. De jaren verstrijken, maar de geruchten in Bergen op Zoom doofden niet. Uiteindelijk doorzochten agenten opnieuw het huis en keken deze keer in de beerput in de tuin. Tot hun verbazing stuitten ze op een lichaam. De weduwe kreeg 15 jaar cel. 

We wandelen verder naar de Moergrebstraat en passeren het huis van de Engelse legerrofficier Charles Morgan. Hij vocht op 2 juli 1600 met Maurits van Nassau tegen de Spanjaarden in de slag bij Nieuwpoort. Ook in de strijd tegen de Spanjaarden in 1622 in Bergen op Zoom toonde hij zich een bekwaam commandant van de Engelse troepen in dienst van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn dapperheid werd in Den Haag geprezen en de Venetiaanse ambassadeur omschreef Morgan als een van de meest vakkundige officieren tijdens de Nederlandse Opstand. We vergeten dan maar snel dat een offensief voor de Deense koning in 1627 tegen het Heilige Roomse Rijk mislukte, omdat Morgan geen soldij had uitbetaald. Morgan was tien jaar militaire bestuurder, gouverneur, in onze stad. Hij stierf in 1642 en zijn dochter Anna liet zichzelf en haar kinderen vereeuwigen in een grafmonument. Het raakte door de Franse aanval in1747 ernstig beschadigd, maar staat nu weer in al zijn glorie in de Sint-Gertrudiskerk.


Tickets zijn te koop via de website van stadsgidsen Bergen op Zoom. Tijdens het Open Monumentenweekend van 10 en 11 september kan je gratis aansluiten.[n]