Afbeelding
Foto: marjanne havelaar

Bridgevereniging Bergen Troef al 25 jaar actief

BERGEN OP ZOOM - Rond de veertig bridgende mensen op een woensdagavond in de zaal van Party-Restaurant Rozenoord. Volgens penningmeester en mede-oprichter Ben van Straaten is dit een vrij normale opkomst tijdens de zomercompetitie. Afgelopen zaterdag was het wel drukker, toen Bridge Vereniging Bergen Troef haar 25-jarig bestaan vierde.


Terugkijkend op het einde van de vorige eeuw toen het allemaal begon, vertelt Van Straaten dat er een bridgecursus werd gegeven die erg goed werd bezocht. "Er waren twee lesgroepen bij bridgecentrum Crusio, met bij elkaar ongeveer zeventig cursisten. Toen die ver genoeg waren om zich bij een club aan te sluiten, bleek dat er onvoldoende plaats was bij de bestaande clubs. Vanuit Crusio kwam de suggestie om een nieuwe club op te richten."

Het idee sloeg aan en zeven mensen wierpen zich op als bestuur. "We kregen veel steun, vanuit Crusio, maar ook vanuit de Nederlandse Bridgebond. We begonnen met tussen de zeventig en tachtig leden en alles liep vrij soepel." Bergen Troef floreerde en in de jaren die volgden schommelde het ledental tussen de 34 en de negentig. "Nu zijn het er 74, dus we mogen niet klagen, al zouden we wel graag wat meer jongere leden willen begroeten", aldus Van Straaten. 

Op de vraag wat er zo leuk is aan bridge, antwoordt hij: "Bridge is het meest eerlijke kaartspel dat er is. We schudden de kaarten aan het begin van de avond. Iedereen speelt daarna met dezelfde hand. De uitdaging is om met je partner tot het beste bod te komen. "[n]