Afbeelding
Foto: Gijs Proost

Economie ontwikkelen met oog voor de mens

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

In maart van dit jaar waren de verkiezingen voor de gemeenteraad. De inwoners, die in bescheiden getale de gang naar de stembus maakten, kozen ervoor zich te laten besturen door een groot aantal partijen. Toch lukte het om een college te vormen. Daarin hebben vijf wethouders zitting, afkomstig van vijf verschillende politieke partijen. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om zich beschikbaar te stellen voor dit bijzondere ambt? In een serie van vijf artikelen stellen ze zich voor. In het vierde deel Dominique Hopmans (26), VVD, wethouder voor Economie, Werk en Inkomen, Recreatie en Toerisme, Evenementen.

“Ik zie mezelf als pleitbezorger voor ontwikkelkansen voor bedrijven, maar die moeten wel oog hebben voor de mensen om hen heen. Een bedrijf mag zeker geld verdienen, maar moet wel iets terug doen voor de samenleving.” Hopmans vindt dat de betekenis van economie hoort te zijn dat bedrijven toegevoegde waarde hebben voor de gemeenschap. “Het gaat in feite om het welzijn en welbevinden van de inwoners. Bedrijven moeten toekomstbestendig werken. Daar gaat deze wethouder zich sterk voor maken.” Als zoon van een rijschoolhouder weet hij hoe zwaar het leven van een ondernemer kan zijn: “Het is zeker geen sinecure. Ik heb respect voor de mensen die risico durven te nemen.” Hopmans was zowel als docent als wedstrijdjudoka actief in de judowereld. Zo was hij gedurende drie jaar judotrainer en behaalde prijzen op (inter)nationale toernooien. Zijn judomentaliteit (ergens voor knokken, maar vanuit wederzijds respect) heeft Dominique meegenomen naar de politieke arena. Hij maakt zich daar hard voor ondernemers, jongeren, kwetsbare groepen en pleit voor een visie gedreven overheid die kansen ziet en kansen pakt, zo meldt de VVD-website.

De wethouder is trots op ‘zijn’ Bergen op Zoom en heeft plannen om de stad nog beter te maken. “Ik wil ondernemend Bergen op Zoom sterker maken, investeerders met geld aantrekken, maar ook werken aan de zachte kant van de economie. Wat ik graag zou zien is dat hippe bedrijven kiezen voor onze stad. Ik zie Bergen op Zoom als kansen stad. Wel moet het zo zijn dat mensen hier willen wonen. Daar moet je wel aandacht aan geven. Laten we met elkaar zorgen voor een bruisende binnenstad en tegelijkertijd de minima perspectief bieden. Er kan veel in onze stad, maar het moet wel duurzaam.” 

Om zijn doelen te bereiken kiest Hopmans ervoor om met mensen in gesprek te gaan. ‘Ik zoek de verbinding, wil een klik maken. Volgens mij zijn goede gesprekken met organisaties en met individuen noodzakelijk om de basis voor positieve ontwikkelingen te leggen.” Hij heeft alle vertrouwen in een positieve uitkomst. “Ik ben een ras optimist en wil graag van andere optimisten horen. We moeten met elkaar zorgen dat de economie niet tot stilstand komt. Bergen op Zoom is een kansen stad en we moeten die kansen benutten. We hebben hier bijvoorbeeld een haven. Dat biedt volop kansen voor agrofood en biobased initiatieven.” Voor Hopmans is het wethouder zijn in Bergen op Zoom een droombaan. “Ik vind het een grote eer dat ik hiervoor gekozen ben. Ik ben verknocht aan deze stad, ben hier geboren en getogen. Ik heb elke dag zin om weer aan het werk te gaan, en ga er met tomeloze energie tegenaan. Deze organisatie heeft het niet gemakkelijk gehad, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we met elkaar aan iets goeds bouwen.” [n]