Gevelsteen in kist.
Gevelsteen in kist. Foto: Harrie Rutten

Unieke gevelsteen in de Sint Catharinakapel

BERGEN OP ZOOM - Op Openmonumentendag zaterdag 10 september is in de Sint Catharinakapel een bijna 400 jaar oude, prachtig gerestaureerde gevelsteen te bewonderen. 


De gevelsteen bestaat uit verschillende delen en in de steen is ‘ano 1631’ en het woord ‘gasthuys’ gegraveerd. Delen van de steen zijn zelfs ouder dan 400 jaar aangezien aan de achterzijde een ornament te zien is, waaruit blijkt dat de steen hergebruikt is vanuit de sloop van een ander bouwwerk.


Zusterhuis

De steen was verwerkt in een gevel van het Zusterhuis van ’t Ketrientje, waar die begin 2022 uit verwijderd is. Daarvoor heeft de steen nog andere posities gehad, o.a. bij de entree van het toenmalige Sint Catharinagesticht in de Geweldigerstraat. Bij de sloop van dat gebouw in 1928 hebben de zusters de steen bewaard en in de gevel van de nieuwbouw van het zusterhuis in 1933 laten plaatsen. Voor diaken Jan Foesenek, algemeen administrator (bestuurder) van de Congregatie Zusters Franciscanessen, was dit een teken dat de zusters die steen heel belangrijk vonden en dus bewaard diende te blijven. Van eigenaar tante Louise volgde toestemming de steen te verwijderen, waarop de Congregatie de restauratie, en de bekostiging hiervan, voor haar rekening heeft genomen. 


Geschiedenis

Jan Foesenek vertelt dat aan de steen veel geschiedenis verbonden is, aan die van de congregatie en ook aan de geschiedenis van Bergen op Zoom. ‘De zusters, de grondleggers van de huidige ouderen- en ziekenzorg in Bergen op Zoom en omstreken, vinden het belangrijk dat die geschiedenis behouden blijft, daarom hebben zij veel bijgedragen aan het behoud van de Sint Catharinakapel en hebben zij nu ook in de gevelsteen geïnvesteerd’ zo geeft Jan aan. Alle vragen mbt de steen zijn nog niet beantwoord, hoe is de originele vorm van de steen en waar komen de gebruikte stenen vandaan. ‘Mocht iemand dat weten dan horen we dat graag natuurlijk’ wil Jan ons nog meegeven. De gevelsteen is op Monumentendag zaterdag 10 september te bezichtigen in de Sint Catharinakapel, waar ook de tentoonstelling ‘de laatste kloosterkapel’ te zien zal zijn.[n]