Afbeelding
Foto: Gijs Proost

Vier saaie jaren voor Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

In maart van dit jaar waren de verkiezingen voor de gemeenteraad. De inwoners, die in bescheiden getale de gang naar de stembus maakten, kozen ervoor zich te laten besturen door een groot aantal partijen. Toch lukte het om een college te vormen. Daarin hebben vijf wethouders zitting, afkomstig van vijf verschillende politieke partijen. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen om zich beschikbaar te stellen voor dit bijzondere ambt? In een serie van vijf artikelen stellen ze zich voor. In het vijfde deel Joey van Aken (31), PvdA, wethouder voor Wonen en Welzijn, Volksgezondheid, Volkshuisvesting (+ stedelijke ontwikkeling) en Zorg (Jeugd en Welzijn).

“Het wethouderschap is voor mij uitdagend en divers. We hebben te maken met grote uitdagingen, corona, vergrijzing en vluchtelingen. Ik vind vooral leuk dat er allerlei dwarsverbanden zijn met portefeuilles van andere wethouders. We hebben elkaar nodig als team en zijn complementair met elkaar.”

‘De plek waar je wieg stond en de grootte van je portemonnee mogen niet bepalen of je mee kan doen in Bergen op Zoom. We willen dat het voor iedereen fijn leven en wonen is in onze wijken en dorpen. Daar blijf ik me hard voor maken. Daarnaast zet ik vol in op een gezonde leefstijl en leefomgeving, omdat de coronapandemie heeft laten zien, dat we echt moeten inzetten op een gezondere samenleving.’ Dat meldt de wethouder op de website van de PvdA. Hij verwacht de komende jaren druk te zijn met bouwen aan een beter leefklimaat in Bergen op Zoom, maar waarschuwt voor al te hoog gespannen verwachtingen ten aanzien van het tempo waarin hij dingen voor elkaar gaat krijgen. “We moeten nu gaan zaaien, zodat we later kunnen oogsten. Het belangrijkste is om de zaken zo te regelen dat we kunnen doorpakken. De komende jaren worden vier heel saaie jaren in Bergen op Zoom.”

Van Aken belooft nadrukkelijk geen gouden bergen. “Onze uitdaging is om de realiteit over de diverse kwesties naar buiten te brengen. Daar moeten we ook de gemeenteraad in meenemen.” Hij pleit voor transparantie en een eerlijk verhaal over wat gaande is. “Natuurlijk willen we dat de gemeente positief in beeld komt, maar dat is echt een uitdaging met sociale media, waar iedereen direct op alles reageert.”

Gevraagd naar wat zijn prioriteiten zijn voor de komende jaren, zegt Van Aken: “Mijn beleid is erop gericht om te voorkomen dat mensen in de WMO terecht komen. Er is domweg onvoldoende geld om alles maar met dure voorzieningen op te lossen. Aan de andere kant moeten er wel voldoende voorzieningen zijn in wijken om te voorkomen dat mensen tegen problemen aanlopen en vervolgens nergens terecht kunnen, waardoor het later juist duurder wordt.” Dat betekent volgens hem ook dat hij geplande bezuinigingen op subsidies gaat herbekijken. “We moeten het maatschappelijk nut bekijken.”

Van Aken wil graag een goede mix willen zien van woonmogelijkheden en jongeren daarvoor enthousiast maken. “Ik zoek de dynamiek om andere vormen van wonen mogelijk te maken. Maar ook voor grondbeleid is veel geld nodig, dus ik moet goede afwegingen maken, samen met de belanghebbenden.”

De nog jonge wethouder hoopt een termijn van vier jaar vol te mogen maken: “Wethouder zijn van Bergen op Zoom is voor mij een droom die uitkomt. Ik ga mezelf niet teveel ambities opspelden. Ik wil de zaken over vier jaar goed achterlaten, niet langer de hectiek uit het verleden, maar genormaliseerd. Beslist saaier, maar dan is het hier wel goed wonen.”