Seksueel misbruikt:
nooit te laat om hulp te zoeken

BERGEN OP ZOOM - John (51) werd als kind ernstig seksueel misbruikt en durfde daar jarenlang met niemand over te praten. Totdat hij niet anders meer kon: “En het blijft natuurlijk een struggle, maar het scheelt dat ik nu de juiste hulp heb gevonden.”


Hij ging als 8-jarige jongen een middagje vissen en werd aan de waterkant benaderd door een man die hem begon te betasten. John: “Ik bevroor eerst van angst, maar wist toch weg te vluchten en heb me toen in een maisveld verderop verstopt. Helaas heeft hij mij daar gevonden en ter plekke verkracht. 

Ben toen eerst naar mijn moeder gegaan, die me niet geloofde. Vanaf dat moment heb ik mijn verhaal nooit meer aan iemand verteld.”


“Er brak iets in mij”
John raakte daardoor steeds verder in de problemen. Op gegeven moment moest ik zelfs naar een school voor speciaal onderwijs en daar ben ik opnieuw verkracht. Ik weet niet eens door wie, omdat ik meteen bevroor.

Heb ook dáárover met niemand ooit gesproken.” Gevolg van dit alles was dat hij steeds agressiever werd, drugs ging gebruiken en uiteindelijk ook in aanraking kwam met justitie. “Pas toen ik stopte met die drugs, brak er iets in mij en ben ik erover gaan praten. 

Eerst met mijn vrouw. Samen zijn we toen naar hulp gaan zoeken en kwamen uit bij Blauwe Maan, waar ik zonder verwijzing al binnen een paar dagen terecht kon.”


Op een goed spoor
Inmiddels gaat het een stuk beter met John: “Dankzij de hulp van Blauwe Maan heb ik mezelf als het ware terug gevonden en ben ik weer op een goed spoor terecht gekomen.

Wat ik heel bijzonder vind, is dat ik nooit in details heb hoeven treden over wat er precies is gebeurd. Toch weten zij precíes wat je bedoelt en voelt. Ik kwam er ook in contact met lotgenoten. Echt een lifechanger. Dan besef je dat je niet alleen staat. En dat het nooit te laat is om hulp te zoeken.”


Meer info?

Heb jij als kind een nare seksuele ervaring meegemaakt en heb je er nooit over durven praten? 

Praten over seksueel misbruik is de eerste stap in de verwerking. 

Bij Blauwe Maan maakt het niet uit of het recent of lang geleden is gebeurd. Meer weten? www.blauwemaan.nl[n]