Afbeelding
Foto: Bergen op Zoomse Bode

Nieuwe expositie zet jonge mantelzorgers in het zonnetje: ‘Het moet bespreekbaar worden’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De nieuwe expositie in het Markiezenhof ‘Ik ben jonge mantelzorger’ is vandaag om 10.00 uur geopend. Tijdens de expositie is er een serie portretten en verhalen van zeven jonge mantelzorgers te zien. Met deze expositie willen ze meer bewustwording creëren. Wethouders Joey van Aken, Nadir Baali en Lars van der Beek waren aanwezig bij de opening. 

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl zij zich zorgen maken over een naaste. Zij zorgen bijvoorbeeld voor iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Denk daarbij aan bijvoorbeeld ouders, een broer, of zus. Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd ook mentaal belastend zijn. Ze dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis.  

Samenwerking
Het Markiezenhof en Mantelzorg Brabantse Wal werken samen voor deze expositie ‘Ik ben jonge mantelzorger’. Zeven portretten van jonge mantelzorgers, gemaakt door fotograaf Nick Franken, staan centraal. Niet alleen hun foto, maar ook het achterliggende verhaal. Samen met Sanneke van den Boom vertellen deze jongeren hoe het is om zorg te hebben voor en/of over een naaste. “In de foto’s kan je heel goed de emotie zien van de persoon achter het verhaal.”

Het Markiezenhof benadrukt het belang van maatschappelijke verbinding. “Voor veel jongeren is het zijn van een jonge mantelzorger niet bespreekbaar. Wij als Markiezenhof vinden het mooi om hier ruimte voor te maken omdat het ontzettend belangrijk is dat hier wél over gesproken wordt”, verteld Etienne Homs van Het Markiezenhof. Door deze expositie te houden, verbindt het museum zich met een doelgroep die lastig te bereiken is en waar weinig er- of herkenning voor is. De vaste expositie ‘Geheimen & Verhalen’ richt zich op en deze tentoonstelling sluit hier volledig op aan. Aan de buitenkant is vaak niet te zien wat er bij iemand omgaat. In ‘Ik ben jonge mantelzorger’ stellen zeven doodnormale jongeren zich kwetsbaar op door te vertellen hoe het is om mantelzorger te zijn. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Lenny Winkel die het verhaal van de portretten toelicht aan de wethouders. 

Steun
“De ouders van de kinderen zijn al voor de opening komen kijken naar de portretten die er hangen. Het was onwijs mooi om te zien dat zij zo trots waren dat het verhaal nu bekend gemaakt wordt”, vertelt wethouder Joey van Aken. Mantelzorg Brabantse Wal wil dat jongeren ervan bewust zijn dat ze bij hen terecht kunnen en erover kunnen praten. “Iedereen is welkom. We willen de kinderen ondersteunen maar ook dat zij ontspannen”, vertelt Lenny Winkel. Dat laatste doen ze door middel van leuke activiteiten te organiseren waar de kinderen gratis aan kunnen deelnemen. “We bouwen door deze activiteiten een vertrouwensband op. Voor de kinderen is het ook fijn om met elkaar te praten over de problemen waar zij dagelijks tegenaan lopen. Vriendjes en vriendinnetjes zeggen vaak dat ze het begrijpen, maar dat kan niet. Je begrijpt het pas als je zelf ook in zo’n situatie zit”, aldus Eline Kuijlenis, adviseur mantelzorg-ondersteuning bij WijZijn Traverse Groep.

Ben jij een jonge mantelzorger?
Zoek steun bij de Mantelzorg van de Brabantsewal. Je kan terecht met vragen over de situatie waar je in zit via info@mantelzorgboz.nl of www.mantelzorgboz.nl