Afbeelding
Foto: Bergen op Zoomse Bode

Opening van de kunst expositie in het Markiezenhof trekt koninklijk bezoek

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De nieuwe en tijdelijke expo ‘If Clothes Could Talk’ is vandaag geopend in Het Markiezenhof. Centraal binnen deze expo staat kleding. Kleding heeft invloed op wat je uitstraalt, hoe jij je gedraagt en hoe jij je voelt. Bijzondere gast tijdens deze opening is de prinses van België én kunstenares: Prinses Delphine van Saksen-Coburg.

“Combineer twee toptalenten, mode, media met het oudste stadspaleis van Nederland en er ontstaat een vernieuwend en verfrissend concept”, vertelt Claartje Rijkers, die namens het Markiezenhof de bezoekers toespreekt. De tentoonstelling draait om twee jonge talenten, filmmaker Funda Erzade en modeontwerpster Rosalie Boonstra. Samen met woordkunstenares Amber Setta nemen ze bezoekers op een creatieve manier mee in de verhaallijnen van de expo.

Tekst gaat verder onder de foto.
Amber Setta, Rosalie Boonstra en Funda Erzade die de bezoekers welkom heten - Foto: Bergen op Zoomse Bode 

Funda Erzade x Rosalie Boonstra
Funda is filmmaker en kunstenaar met een voorliefde voor intieme verhalen in een wereld tussen ergens en nergens. In haar recente werk onderzoekt ze hoe ze dans, muziek, mode en mens-zijn harmonieus kan laten samenvloeien. Rosalie is modeontwerper, onder andere bekend van het NET5 programma ‘Heb ik wat van je aan’. In haar designs komen zachte stoffen en vele kleuren samen. Ze laat zich inspireren door historie en verwerkt de invloeden uit historische kleding naar hedendaagse ontwerpen. “Ik heb Funda leren kennen via Instagram. Ik kwam op haar profiel terecht en zo raakte we aan de praat. We hebben een keer een video call gehad en zo zijn we op het idee gekomen om een expositie neer te zetten. Funda had deze prachtige locatie in Bergen op Zoom op het oog, en ik was gelijk verkocht”, vertelt Rosalie.

Tekst gaat verder onder de foto.
Bijschrift - Funda Erzade die de videobeelden toelicht aan prinses Delphine

Foto: Bergen op Zoomse Bode


Het Markiezenhof
In samenwerking met het Markiezenhof zijn de plannen gerealiseerd. “De film van Funda was onze inspiratie voor de tentoonstelling. We konden hier natuurlijk geen nee tegen zeggen”, vertelt de organisatie van stadspaleis. “Tijdens de expositie kijken we terug naar de mode in de tijd van onze markiezen van Bergen op Zoom én hoe de huidige koningshuizen hun stempel drukken door middel van kleding. Symboliek werd vroeger bijvoorbeeld vooral gebruikt om rijkdom, macht en connecties uit te stralen. Tegenwoordig staat een maatschappelijke en duurzame boodschap meer centraal. Bovendien staan de Royals steeds dichter bij haar inwoners en is ook hun mode steeds toegankelijker.”

Informatie
Van 16 september 2022 tot en met 19 maart 2023 is de gloednieuwe tijdelijke expo ‘If Clothes Could Talk’ te zien bij Het Markiezenhof in de Schatkamers/Tuinzaal. De Schatkamers zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. De entree kosten zijn de reguliere prijs.

Amber Setta, Rosalie Boonstra en Funda Erzade die de bezoekers welkom heten
Nina Keijzer met Rowan van den Boomen na dans 'If Clothes Could Talk'
Exclusieve opening in Het Markiezenhof
Tentoonstelling van de kleding van ons koninklijk huis
Funda Erzade die de videobeelden toelicht aan prinses Delphine
Bezoekers werden welkom geheten door moderne dans waarna de expo geopend werd