Afbeelding
Foto: Shutterstock

Alzheimercafé in Bergen op Zoom: ‘Wat te doen bij een niet-pluis gevoel’

Algemeen

BERGEN OP ZOOM -  Bij het Alzheimercafé in Bergen op Zoom is iedereen die met dementie te maken heeft welkom voor de bijeenkomsten. Op maandag 26 september is er weer een bijeenkomst in het Nieuwe ABG. Het thema van de avond is: Wat te doen bij een ‘niet-pluis’ gevoel?

Bij het Alzheimercafé kan iedereen die te maken heeft met dementie terecht die informatie, ondersteuning of een luisterend oor zoekt. Elke vierde maandag van de maand wordt er van 19.30 uur tot 21.30 uur een bijeenkomst georganiseerd. “Overkomt het uzelf of bent u mantelzorger of bent u betrokken in een situatie waar u te maken heeft met dementie? Wij willen er voor u zijn.”

Thema
“Het komt nogal eens voor dat u het gevoel krijgt dat er ‘iets niet pluis’ is, iets niet klopt bij uzelf of bij uw naaste, in uw omgeving, uw (sport)vereniging, omdat u zelf merkt dat u bepaalde grip/regie verliest of dat het u in uw omgeving opvalt dat een persoon zich anders gaat gedragen. Hij of zij reageert vreemd, wordt meer vergeetachtig, minder toegankelijk. Als het uzelf aangaat, u vindt het moeilijk om het aan te geven bij uw partner of kinderen. In de andere situatie: Moet ik het aankaarten? En zo ja, hoe kan ik hierop ingaan en het bespreekbaar maken bij de persoon zelf en de naasten die betrokken zijn in het proces of bij wie kan ik dan mijn zorgen wegleggen, in de hoop dat er een vervolgactie komt?”, aldus de organisatie.

“Tijdens deze bijeenkomst willen wij in gesprek gaan om ervaringen te delen en daar dan ook weer van te leren. Dat gaat gebeuren via gesprekken in kleine groepjes, begeleid door ervaren gespreksleiders. Tegen het einde van de avond worden de tips aan iedereen teruggegeven via de bijdrage van de casemanagers en de sociaal psychiatrisch verpleegkundige, die allen aanwezig zijn. Welkom is iedereen die belast is met een vorm van dementie, de naasten, maar ook (klein)kinderen, vrienden en kennissen en andere belangstellenden. De zaal is open vanaf 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Parkeren kan aan de voor- en achterzijde van het Nieuwe ABG, maar alleen de hoofdingang is open.”