Wit geeft mat in 3 zetten
Wit geeft mat in 3 zetten Foto: René Punt

BSV 1 verliest van Souburg 1

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 17 september begon voor BSV 1 het nieuwe externe seizoen in de 3e klasse G tegen het sterke Souburg 1. Het werd een nederlaag. Alleen teamleider Freek Schouten en Oliver de Hert speelden remise.


In de interne competitie werd de 1e ronde gespeeld volgens het Keizer systeem. Rob Hopman-Been voert voorlopig de lijst aan.

Zaterdag 24 september presenteren clubs zich in het Markiezenhof. BSV zal daar met een kraampje staan om voor wie wil informatie te geven over het schaken bij BSV. Tussen 12 en 17 uur kan dan ook een vriendschappelijk schaakpartijtje tegen een van de schakers worden gespeeld op de binnenplaats.


KNSB-competitie

In de uitwedstrijd van BSV 1 tegen Souburg 1 kregen de Bergenaren geen kans. Het team van Souburg had bijna 100 ELO-punten per bord meer en maakten hun favorietenrol dan ook helemaal waar. Alleen de 1e bord speler en teamcaptain Freek Schouten en 2e bord speler Oliver de Hert speelden remise. De andere drie Bergenaren verloren. BSV zal alle zeilen moeten bijzetten om dit jaar in de 3e klasse van de KNSB te blijven. Op 8 oktober is de volgende ronde. Voor BSV 1 opnieuw een zware wedstrijd een thuiswedstrijd tegen Goes 1 die hun misstap van vorig jaar willen goed maken. Goes 1 is één van de belangrijkste titelkandidaten. Voor BSV 2 is er een uitwedstrijd tegen CSV 2 uit Capelle aan den IJssel.

BSV-ers die succes hadden in andere teams waren GM Daniel Dardha en Angelique Osinga  Opmerkelijk was dat oud-kampioen van BSV Erwin Kalle in de meesterklasse aan het 1e bord van Stukkenjagers 1 speelde. Helaas verloor Erwin.


NBSB-competitie

In de NBSB-competitie spelen in de 1e ronde BSV A tegen EGS en BSV B tegen 't Paardje.


Interne Competitie

In de interne competitie werden 9 partijen gespeeld. Gewonnen werd er door Rob Hopman-Been, Martin de Smit, Pieter-Jan Demmers, Marius Lodder, Wesley Hopmans en Alexander van ’t Hoff. Remise speelden Bas van de Putte, René Paardekam, Adry Goris Schouwstra, Ton van Vliet, Henry Groenveld en Kees de Looff. Opmerkelijk was de de prestatie van Martin de Smit die zijn tegenstander, oud kampioen René Punt, opeens stikmat zette. De winnaars van de 1e ronde deden dus goede zaken.

Er wordt iedere vrijdagavond vanaf 19.45 uur gespeeld om het clubkampioenschap. Aanmelden moet voor 19.40 bij de zaal of vooraf bij de wedstrijdleider. Op 30 september is er op de vrijdag een keer geen schaken. Door het Keizersysteem is het mogelijk dat spelers bij afwezigheid toch punten krijgen. Het is dus niet noodzakelijk om alle 25 ronden te spelen. Natuurlijk hebben degenen die steeds komen meer kansen dan degenen die vaak niet komen. Informatie hierover kunt u krijgen via info@bozschaak.nl


Jeugdschaken

Het jeugdschaken vindt tegenwoordig in dezelfde locatie plaats, namelijk bij de Dependance Sport & Beweging van RSG 't Rijks, Rijtuigweg 4 4611 EL Bergen op Zoom. De jeugd krijgt haar trainingen van 18.30-19 en de competitie van 19-19.30.


Schaakproblemen

Uiteraard krijgt u weer de schaakproblemen. Het vorige probleem had de volgende stand: Wit: Kg2, Dh5, Ta7, Le2, pionnen b4, e4, f2, g3, h2; zwart: Kg8, De1, Tf8, Ld4, pionnen b6, f7, g7, h7. Wit begint met 1. Dxf7+. Op 1… Kh8 is 2. Dxf8 meteen mat. Op 1… Txf7 volgt 2. Ta8+ Tf8 3. Lc4+ Kh8 4. Txf8 mat.

In het nieuwe probleem, zie diagram, kan wit mat forceren, maar hoe? Wilt u reageren op een schaakprobleem dat kan via info@bozschaak.nl.[n]