Veteranen Ontmoeting Centrum Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Na een zeer geslaagde Bourgondische lokale veteranendag hebben wij nog meer in petto voor u. Op zaterdag 8 oktober zet het veteranen ontmoeting centrum op haar maandelijkse bijeenkomst de deur wijd open voor veteranen, relaties, en belangstellende. 


Tijdens deze dag besteden zij aandacht aan het feit dat 400 jaar geleden een historische Slag om de Schelde een goede afloop had. De Historicus Dr Olaf van Nimwegen, vermaard om zijn kennis en publicaties over de tachtigjarige oorlog, houdt dan een voordracht in het Zwijnshoofd over het beleg van Bergen op Zoom in 1622.

Tijdens de tachtigjarige oorlog had Zeeland in 1588 de Schelde afgesloten waardoor de Spanjaarden geen gebruik konden maken van de ook toen zo belangrijke haven van Antwerpen. Een poging door Parma in dat jaar om Bergen op Zoom te veroveren en daarmee de toegang tot Antwerpen weer te openen, mislukte. Kort na de beĆ«indigen van het twaalfjarige bestand besloot Spanje om Bergen op zoom in te nemen om daarmee en de haven van Antwerpen weer te kunnen gebruiken en een betere toegang te krijgen naar het opstandige Holland. De befaamde veldheer Spinola sloeg het beleg van Bergen op Zoom in augustus 1622. Bergen op Zoom weerde zich kranig en maakte uitgebreid gebruik van de mogelijkheden die de vrije toegang tot de Oosterschelde bood. Toen Prins Maurits met een leger Bergen op Zoom kwam ontzetten, beĆ«indigde de Spanjaarden het beleg en trokken zich op 3 oktober 1622 terug. De bevrijders trokken Bergen op Zoom op 3 oktober in en verklaarden 4 oktober 1622 als de dag waarop Bergen op Zoom was bevrijd. Valerius dichtte op de melodie van een bestaand Engels soldatenliedje het bekende "Merck toch hoe sterck" om dit feit te herdenken. 


Aanmelden

Vanaf 14.00 uur zijn belangstellende welkom in het Zwijnshoofd Moeregrebstraat 18 te Bergen op Zoom. Er wordt een bijdrage in de kosten in rekening gebracht. Voor dit bedrag krijgt u overigens ook een tegoedbon voor een drankje. Belangstellende die de bijeenkomst en de lezing willen bijwonen, kunnen zich aanmelden op info@veteranenboz.nl 


Informatie

Voor meer info Hans van Leest 0641914892 jpavanleest@gmail.com[n]