Het ISK en Grafiek2022

BERGEN OP ZOOM - Als twee werelden samenkomen kunnen er mooie dingen ontstaan. Aan de ene kant is er de wereld van de grafische kunst, ook wel grafiek genoemd. Dit omvat alle technieken waarbij van een beeld meerdere afdrukken gemaakt kunnen worden. Op dit moment is de landelijke triënnale Grafiek2022 aan de gang, met door heel Nederland initiatieven en tentoonstellingen. Ook in Bergen op Zoom worden er de komende maand verschillende activiteiten georganiseerd.

De andere kant omvat de wereld van het ISK, de internationale schakelklas in Bergen op Zoom. Op deze school zitten jongeren die nieuw zijn in Nederland. Zij spreken nog geen, of niet goed genoeg, Nederlands. In anderhalf tot twee jaar leren zij de taal en alles over de Nederlandse cultuur, zodat ze kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Voor hen is de wereld van grafiek meestal totaal onbekend.


Gezamenlijk kunstwerk

Maar nu komen die twee werelden samen. Verschillende klassen van het ISK zijn uitgenodigd om een gezamenlijk kunstwerk te maken dat samen met professionele grafische kunstwerken geëxposeerd gaat worden. Elke leerling heeft daarvoor zijn of haar mooiste woord vertaald tot een kleine linosnede. Al die kleine werkjes worden samen bij elkaar gedrukt tot een kunstwerk van 50 bij 65 centimeter. Opvallend is dat heel veel mooiste woorden te maken hebben met familie, het woord voor moeder komt in verschillende talen en manieren van schrijven terug. Net als ‘oma’ en de naam voor een broer of zus. Hierin schuilt liefde, heimwee en verdriet. Een jongen van 15 vertelde dat hij zijn moeder mist, hij wist niet waar ze is en had haar al drie jaar niet gezien.
Waar twee werelden samenkomen ontstaan mooie en indrukwekkende kunstwerken.


Eindresultaat

Wie het eindresultaat wilt zien kan vrijdag 7 oktober om acht uur bij Gallery Lukisan in de Moeregrebstraat 72 terecht, daar zal Grafiek2022 in Bergen op Zoom geopend worden met lezingen waaronder een presentatie van Peter Franssen over deze samenwerking met het ISK.
Het kunstwerk zal daarna elke vrijdag –en zaterdagmiddag in oktober te zien zijn bij de galerie van Peter Franssen in de Sint Annastraat 10.[n]