Schrijver Kees Klaassen leest voor uit eigen werk.
Schrijver Kees Klaassen leest voor uit eigen werk. Foto: FOTO'S CHRISTEL SCHIPHORST EN 'T ZORGHUYS

94-jarige Kees Klaassen publiceert allereerste boek: ‘Verhaal over geloof, cultuur, list en bedrog’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - In ’t Zorghuys in Steenbergen woont een zeer bijzondere man: Kees Klaassen. Na een bewogen leven heeft hij op zijn 94ste zijn eerste roman gepubliceerd: ‘De Acte, Verhaal uit de Meierij 1743’. Aanleiding was een zoektocht naar zijn familie bij het Provinciaal Archief in Den Bosch. Een verhaal over geloof, cultuur, list en bedrog, normen en waarden.

DOOR CHRISTEL SCHIPHORST

Vanuit zijn comfortabele stoel begint Kees Klaassen, geboren en getogen Bergenaar, te vertellen: “Als lid van de Geschiedkundige Kring in Bergen op Zoom had ik een vriendenclubje dat meer over hun familie wilde weten. Allen behoorden tot de familie Demmers, net als mijn moeder Kaat (geb. 1879). In het Provinciaal Archief begon het te kriebelen, toen we documenten ontdekten over incest en huwelijken die niet aan de wettelijke regels voldeden. Ik wilde er over gaan schrijven.”

Met hulp van vrienden

“Al in 2016 ben ik begonnen met dit verhaal, getypt op mijn laptop, maar het kwam bij tijd en wijle stil te liggen. Nadat mijn vrouw Toos en ik in 2020 het verschrikkelijke coronavirus hebben doorstaan, veranderde ons leven drastisch en kwamen we vanuit Bergen op Zoom in Steenbergen terecht, in ’t Zorghuys. Maar we waren gelukkig nog steeds samen. Mijn vrouw overleed vorig jaar. Ondanks alles heb ik toen mijn zinnen op het boek gezet en dit voorjaar was het klaar. Ik heb tijdens dit proces mijn goede vriend Paul Asselbergs gevraagd om mij te helpen ‘met de punten en de komma’s’, en zie hier het resultaat, waar ik enorm trots op ben.” Klaassen legt uit hoe de omslag van het boek tot stand is gekomen, gemaakt door Eric Elich: “Een prachtige tekening waarin het hele boek tot leven komt. De zilveren schalen, een vergezicht op Helvoirt, gesprekken in Den Haag, door het raam een blik op Amsterdam en natuurlijk Jenneken met kind.”

Eerste honderd exemplaren

De heer Klaassen is in zijn nopjes met het boek: ”We hebben er honderd exemplaren van laten drukken, die ik wil weggeven aan familie en vrienden, maar het gaat nu wel erg snel. Ik zit al over de helft. Gelukkig krijg ik veel positieve reacties, dat het zo’n leuk verhaal is en makkelijk leest, dat doet me heel veel deugd.” Begin november van dit jaar word ik 95, wat we gaan vieren met familie en vrienden en dan wil ik ook graag mijn boek ‘presenteren’. Het is gebaseerd op feiten die we in het archief hebben gevonden, maar de rest heb ik erbij bedacht, zodat het een bepaalde logica krijgt en de hoofdstukken elkaar mooi opvolgen.”

Een pareltje
Herinneringen aan lang vervlogen tijden komen voorbij. Het schrijven zat er al lang in. Zelfs toen Kees op de lagere school zat, werden zijn opstellen er keer op keer uitgepikt om voorgelezen te worden. Ook schreef hij voor het Gezellentoneel in Bergen op Zoom en kan hij mooi dichten. Toch heeft hij een opleiding in de (elektro)techniek. Hij werkte in zijn jonge jaren als radiomonteur voor vliegtuigen, zat drie jaar in militaire dienst eind jaren ‘40 en werkte vele jaren op het Moller Lyceum in Bergen op Zoom.

Zijn eerste boek ‘De Acte‘ is een pareltje, dat je mee terugneemt naar de 18de eeuw, luchtig, met een flinke portie geschiedkundige achtergrond en een Brabantse tongval. Hopelijk is het niet het laatste boek van deze bijzondere auteur.