Afbeelding
Foto:Jacoline de Boer

Aan de keukentafel bij Jack Bosters: ‘Ik ben een mensenmens, dus daar handel ik naar’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jack Bosters. 

Hij is nog niet beroemd maar het scheelt niet veel. Niet alleen vanwege zijn goedlopende restaurant het Wagenhuis is Jack allang geen onbekende meer maar ook vanwege het feit dat hij graag wat doet voor zijn medemens. Sinds 2007 is hij samen met zijn vrouw Anja eigenaar van het zeer bekende Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. Sinds vijf jaar heeft dochter Marieke ook haar passie in het Wagenhuis gevonden.

Hoe is het om samen met je vrouw en dochter te mogen werken?

“Mijn vrouw en ik werken 24/7 samen. Het loopt allemaal mooi parallel aan elkaar. Ik ben kok en mijn dochter kookt ook. Anja daarentegen is meer aan de voorkant aan het werk. Zij doet ook de administratie. We hebben allemaal ons eigen ding, dat is zo gegroeid. Ik kook en onderneem en Marieke kookt ook en doet de inkoop. Dat werkt gewoon heel goed. Op onze vrije dagen zijn we ook gewoon samen. Gaan we met onze dochters een paar dagen weg of lekker uit eten. En we praten dan echt niet alleen over het werk. Dat proberen we juist een beetje te mijden”.

Het Wagenhuis, veel mensen weten het te vinden. Hoe komt dit denk je?

“Vanaf mijn 14de werk ik in de horeca. Later ben ik de zorg ingegaan. Door bezuinigingen heb ik uiteindelijk de stap genomen om weer terug de horeca in te gaan. Ik weet hoe ik moet ondernemen. Wij zijn zichtbaar geworden door er te zijn. We zijn toen ook om tien uur open gegaan. Het eerste jaar fietste er fietsers voorbij, het tweede jaar stopte ze ook. Toen hebben we het terras vergroot. Laatst waren we eigenlijk dicht, is er clubje op het terras gaan zitten. Ja dan stuur ik ze niet weg en heb ik ze voorzien van een kopje koffie. Ik ga het liefst in gesprek met de gasten, gewoon even praatje maken en vragen hoe het met ze gaat. En elk feestje wat hier wordt gehouden levert weer een andere feestje op”.

Twee jaar geleden heb je Corona gehad, je bent erg ziek geweest?

“Ja klopt. Ze hebben mij drie weken lang in coma gehouden. Ik lag aan de beademing en werd iedere 24 uur omgedraaid. De ene dag lag ik op mijn buik, de andere dag lag ik op mijn rug. Ik was net zo een wentelteefje. We hebben ontzettend veel steun gehad van de gasten, van onze werknemers, van vrienden en van familie. Het was toen ook in die periode dat we dicht moesten vanwege de maatregelen. Net voordat we dicht moesten had ik nog een bestelling geplaatst. Ik had alleen iets verkeerds besteld en zat dus met een grote hoeveelheid buikspek wat over was. We hebben toen voor alle eenzame mensen in de buurt 65 liter erwtensoep gemaakt en rondgebracht. Het plan was om dit ieder weekend te doen zolang we dicht moesten. Ik dacht als we dan toch naar de ‘klote’ gaan maakt die 200 euro ook niet meer uit”.

Maar toen werd jij ineens ziek?

“Vrienden, familie maar ook onze werknemers hebben dit idee helemaal verder uitgewerkt. Uiteindelijk werkten we samen met lokale ondernemers en hebben we wekenlang mensen van een lekkere maaltijd kunnen voorzien. Ik lag toen inmiddels al in het ziekenhuis dus van die periode heb ik niks meer meegekregen helaas. Daarna mochten we alleen eten af laten halen en laten bezorgen. Ook dit werd opgepakt, echt geweldig. Het waren weer onze vrienden die bijsprongen en zorgde dat alles netjes werd bezorgd. Toen we weer open mochten ben ik af en toe wat gaan werken maar ik was heel moe en het herstel heeft lang geduurd. Het was pas met Kerst dat jaar dat ik voor het eerst een dag mee draaide. Afgelopen februari kreeg ik ook nog een hartinfarct. Ik was wel ziek maar heb van alles weinig meegekregen. Voor mijn vrouw en dochters is dit alles ontzettend pijnlijk geweest. Twee keer had het anders af kunnen lopen en tussendoor moesten ze ook het Wagenhuis nog draaiende houden. Het afgelopen jaar hadden we maar vier dagen vakantie. Op maandag en dinsdag zijn we altijd wel dicht maar je bent dan toch bezig voor de zaak. We gaan dat nu anders doen en lekker twee weken op vakantie”.

Wat voor soort ondernemer ben je?

“Ik ben een mensenmens. Dus daar handel ik naar. Ik ben kok en de ondernemer. Dat is ook wel een beetje zo gegroeid door de personeelskrapte We zijn wel vijf dagen open maar wel zeven dagen per week aan het werk. Maar we doen het allemaal samen. De gasten ook, ik weet dat de één een allergie heeft of de ander geen truffelmayonaise lust”.

En wat voor soort baas ben je?

“Ik ben oprecht, ze weten precies wat ze aan me hebben. Ik ben direct en ik heb geen verborgen agenda’s. Wat je ziet, heb je. Wat een ander van mij vindt, vind ik niet belangrijk. Energie stoppen in iets wat niet werkt, schiet toch niet op. Onze werknemers zijn onze familie. Wij maken ook geen onderscheid. Je past bij ons of je past niet bij ons. En als je niet bij ons past, werkt het gewoon niet”.

Jullie hebben de prijs ‘Beste terras van Nederland’ gewonnen en daarbij een cheque van 100.000 euro. 

“Dat is een kroon op hetgeen wat we doen. In april kwam die actie. We zijn er gelijk mee gestart. Dan probeer je mensen te motiveren om te stemmen. Zijn we ineens provinciewinnaar. Dat was een verrassing en dan krijg je zomaar 100.000 euro. Het fijne aan die prijs is dat mensen het je gunnen, dat maakt het wel erg bijzonder. En dan uiteindelijk win je ook nog eens die grootste prijs. Het is nog steeds niet te bevatten. Als je nu aan de bingo gaat en je hebt 1, 2 of 3 prijzen, dan ben je blij. Dit is niet te bevatten voor gewone stervelingen. De grootste prijs voor ons is toch al die mensen die op ons gestemd hebben. Dat mensen het je gunnen. Die liefde, dat is niet in waarde uit te drukken, dat betekent dat je toch iets goeds hebt gedaan”.

Nog ambities?

“We gaan sowieso een groot dorpsfeest geven. En we zijn nog lang niet klaar met ondernemen. We blijven door ontwikkelen. We vinden twee dingen heel belangrijk: dat het met de zaak goed gaat maar ook met de leefbaarheid in het dorp. Dat komt niet vanzelf”.

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?

“Er schieten veel namen door mijn hoofd. Ik zou met sommige ook gewoon een lekker biertje willen drinken. Dan Mark Rutte! Ik zou dan wel eens willen weten waarom mensen bepaalde beslissingen nemen ansich. Waar zij hun keuzes op baseren. Wat is hun menselijke factor daarbij en wat zijn hun persoonlijke gedachtes. Want ze staan uiteindelijk te ver bij de medemens vandaan.”

Naam: 
Jack Bosters

Leeftijd:
57 jaar

Functie:
Eigenaar en kok

Bedrijf:
Het Wagenhuis

Locatie:
Nieuw-Vossemeer

Burgerlijke staat:
33 jaar getrouwd met Anja

Kinderen:
Dochters Janneke en Marieke,
schoonzoon Ben en schoondochter Lina

Kleinkinderen: 
Siem (7) en Dani(bijna 3)

Hobby’s:
“Buiten het werk om? Een keer uit eten vind ik wel leuk. Ik ga ook graag naar de Whiskyclub maar buiten dat is werk ook mijn hobby. Ik heb ook niet heel veel tijd om hobby’s te hebben.”

Afbeelding