Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Stichting VIV helpt vrouwen met integreren: ‘Het is heel dankbaar werk’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Stichting VIV staat voor Vrouwen Integratie Vandaag. Deze stichting is opgericht op 25 april 2005 en bestaat uit bestuursleden en vrijwilligsters. De missie van VIV is het bevorderen van de emancipatie, integratie en participatie in de Nederlandse samenleving, van vrouwen afkomstig uit andere landen en culturen. Dit doen zij door Nederlandse les te geven, van instapniveau tot gevorderden.

Op dinsdag 4 oktober heeft stichting VIV voor de eerste keer een verhalencarrousel georganiseerd. In het kader van de week van Lezen en Schrijven wilt de stichting aandacht vragen voor mensen die niet goed kunnen lezen en/of schrijven. De cursisten die met behulp van de stichting de Nederlandse taal leren, hebben dinsdag meerdere verhalen en gedichten voorgelezen. Een trots moment voor zowel de stichting als voor de vrouwen. 

Stichting VIV
Stichting VIV heeft het doel om meer zelfvertrouwen te geven aan vrouwen en hen zelfredzaam te maken in hun maatschappelijke omgeving. Zij focussen zich op vrouwen van niet Nederlandse herkomst, die in Bergen op Zoom wonen en willen integreren in de Nederlandse samenleving. “We doen dit door onder andere Nederlandse taallessen te geven. We doen dit in de vorm van de Nederlandse vlag. Blauw is het niveau waar je start, daarna ga je naar wit, dan naar rood. Uiteindelijk eindig je bij oranje, de wimpel. Vandaag lezen de vrouwen uit alle groepen verhalen voor, je merkt dan wel dat er nog veel niveau verschil is. Maar het is voor de vrouwen fijn om elkaar te horen en elkaar te steunen. Als de een het moeilijker vind om een bepaald woord uit te spreken, helpt de ander daarbij”, aldus docent van VIV. De docenten zijn blij te kunnen bijdragen aan de integratie van de vrouwen. “We zijn allemaal vrijwilligers en vinden het onwijs leuk om de vrouwen hiermee te kunnen helpen. Het is echt heel dankbaar werk.”

Cursisten
Niet alleen de vrijwilligers maar ook de cursisten zijn enthousiast over het leren van de Nederlandse taal. De 38-jarige Hajar woont inmiddels zes jaar in Nederland. “Ik woon samen met mijn man en dochtertje in Bergen op Zoom. Voor mij is het heel belangrijk om de taal te leren en ik ben blij dat ik dat hier kan doen. Ik vind de Nederlandse taal wel een beetje moeilijk, maar het gaat steeds beter. Sinds vorig jaar zit ik in de oranje groep, daar ben ik heel blij mee.” Het is niet alleen de taal leren wat zo leuk is, volgens Hajar is het meer dan dat: “We zitten hier met een grote groep vrouwen en dat is heel leuk. We kletsen met elkaar maar ook leren ook samen. Het is echt alsof je op school zit.”

Assistent coördinator Fatima werkt al elf jaar voor de stichting. “We werken met vrouwen uit heel veel landen. Het is super dat onze docenten goed weten hoe ze de vrouwen het beste kunnen laten integreren. Het leukste vind ik het werken met al deze verschillende mensen.”