Afbeelding
Foto: TONNY PRESSER

Gezocht: erfgenamen van kunstenaar Willem Simonis

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op verzoek van de huidige eigenaresse van de woning Balsebaan 112a duikt Willem Kruf in de geschiedenis van die woning. Tot zijn verrassing is eigenaar van het pand geweest: Willem Simonis. Willem is de geestelijke vader van het fraaie beeld de “IJsbeer”. Een beeld dat pas uitvoerig in de publiciteit kwam wegens diefstal ervan. 

De geschiedenis van Willem als kunstenaar heeft Willem Kruf veertien dagen voor de diefstal afgerond. Een verhaal met afbeeldingen van onder andere zijn kunstwerken. Een verhaal ook dankzij het West-Brabants Archief, Het Markiezenhof, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, hier beter bekend als de Zoo in Antwerpen, Kempermanrestauratie, twee collega-kunstenaars van Willem en andere personen die Willem kennen. 

Met het ontwerp van de “IJsbeer” wint Willem op 7 april 1954 de aanmoedigingsprijs “Prijs Rembrandt Bugatti. Deze prijs is ingesteld door genoemde maatschappij. Rembrandt Bugatti, een jongere broer van de befaamde autobouwer Bugatti, beeldhouwt dieren, waartoe hij veelvuldig in de Zoo te Antwerpen verblijft. Maar om afbeeldingen van de werken van Willem te publiceren is er toestemming nog van de erfgenamen van Willem Simonis nodig. Langs deze weg roept Willem Kruf die erfgenamen op contact met hem op te nemen. Dit kan via email Willemkruf@gmail.com of telefoon 06-15100125. Nuttige informatie van andere personen is natuurlijk ook van harte welkom. Door de brutale diefstal verdient Willem Simonis des te meer een hommage.